D V Z Z M D W D V Z Z M D W D V Z Z M D W D V Z Z M D W D V Z
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31  

MAANDOVERZICHTKies een andere maand:

MAART 2018

VR 02 MRT

The Infamous Roots Rielemans Family Orchestra »

Time Of Day

Stadsschouwburg
Verwacht je aan een onderhoudende, uitermate swingende, bijwijlen pakkende, zowaar leerrijke, alleszins prettig gestoorde en vooral onvergetelijke muzikale avond. Rielemans is een formidabele bundeling van songschrijftalent, instrumentbeheersing en tientallen jaren podiumervaring, en bovenal, hier staan geen vijf individuen, maar één hechte familie. »
ZA 03 MRT

Gameweekend »

Playtime

Biekorf Theaterzaal
In een seizoen waarin ‘spel’ centraal staat, mag dit aspect niet ontbreken. Nochtans slepen games een hardnekkig imago van geweld en machocultuur mee. Wij willen laten zien dat games heel rijke media zijn, waarmee je vele kanten op kunt: er zit muziek in, je kunt alles zelf mee vormgeven, er is een goed verhaal, er is interactie, … Je moet ook vaak samen spelen met anderen om je doel te bereiken. »
ZO 04 MRT

Gameweekend »

Playtime

Biekorf Theaterzaal
In een seizoen waarin ‘spel’ centraal staat, mag dit aspect niet ontbreken. Nochtans slepen games een hardnekkig imago van geweld en machocultuur mee. Wij willen laten zien dat games heel rijke media zijn, waarmee je vele kanten op kunt: er zit muziek in, je kunt alles zelf mee vormgeven, er is een goed verhaal, er is interactie, … Je moet ook vaak samen spelen met anderen om je doel te bereiken. »

Vezpa »

From Memphis to Liverpool

Stadsschouwburg
De energieke band Vezpa voert je mee op een hobbelige trip langs de rock ’n roll uit de Sun Studio in Memphis, via de havenkroegen van Liverpool naar het tijdperk van de Flower Power. Met vermakelijke anekdotes, een authentiek instrumentarium, bijpassende outfits en unieke geluidsfragmenten brengen zij de aanstekelijke popmuziek uit die bruisende muzikale decennia opnieuw tot leven. »
MA 05 MRT

Randy Newman »

Dark Matter Tour

Stadsschouwburg
CONCERT RANDY NEWMAN AFGELAST We kregen zonet het nieuws te horen dat het geplande concerten van Randy Newman in de Stadsschouwburg op 5 maart niet kan doorgaan. Randy Newman wordt binnenkort geopereerd aan de knie en zal daardoor de volgende maanden geen concerten kunnen spelen. Tickethouders krijgen zo snel mogelijk meer informatie in verband met aangekochte tickets. »
DI 06 MRT

SKaGeN »

Slapend Rijk

Stadsschouwburg
Theatercollectief SKaGeN staat sinds 18 jaar garant voor wervelend, kritisch en avontuurlijk theater. Groteske gotiek? Uitgepuurd minimalisme? Een berg baanbrekende techniek of het grote niets? Zelfs wie het gezelschap goed kent, weet niet wat te verwachten. »
DO 08 MRT

Rachid Ouramdane »

Tordre

Stadsschouwburg
Deze voorstelling werd afgelast. »
ZA 10 MRT

Bart Vonck »

lezing: Federico Garcia Lorca

Stadsschouwburg
Voor de voorstelling 'Impressies van Spanje' geeft Bruggeling en Lorca-kenner Bart Vonck een lezing over het werk van Spanjes meest vertaalde dichter en toneelschrijver. Bart Vonck studeerde Romaanse filologie, filosofie en theologie. Hij werkt als freelance journalist voor Radio 1, Klara, De Standaard, en is zelf dichter en literair vertaler. Hij publiceerde enkele jaren terug een eerste complete vertaling van Lorca’s poëzie. »

Bob de Moor, Myrddin, Bart Maris e.a. »

Impressies van Spanje: Federico Garcia Lorca

Stadsschouwburg
Federico García Lorca (1898-1936) is de meest vertaalde Spaanse auteur en wordt door velen gezien als de grootste dichter die het land heeft voortgebracht. Zijn werk is doordrongen van de rijke Andalusische cultuur van flamenco en zigeuners. Lorca’s muzikale en ritmische taal weerspiegelt dit. Zijn werk is ook een evocatie van de kindertijd en de natuur. De thematiek van liefde en dood loopt als een rode draad doorheen zijn oeuvre. »
DI 13 MRT

Het nieuwstedelijk »

Een ontgoocheling

MaZ
Een ontgoocheling is een muziektheatervoorstelling over de verwachtingen die ouders in hun kinderen stellen en de impact daarvan op die kinderen. Van Aken kiest na Het Dwaallicht in 2010 opnieuw voor een tekst van Willem Elsschot. Het Dwaallicht werd dé theaterhit van de Zomer Van Antwerpen en bereikte daarna meer dan twintigduizend toeschouwers in de zalen. »
DO 15 MRT

I Muvrini »

Luminelli

Stadsschouwburg
Met een bijzondere mix van levenslust, strijdbaarheid, sociale bewogenheid, idealisme en diepgewortelde melancholie, groeide de groep rond de broers Alain en Jean-François Bernardini uit tot de beroemdste groep uit Corsica en allicht, na Napoleon, zowat het bekendste exportproduct van dit zuiderse eiland. »
VR 16 MRT

I Muvrini »

Luminelli

Stadsschouwburg
Met een bijzondere mix van levenslust, strijdbaarheid, sociale bewogenheid, idealisme en diepgewortelde melancholie, groeide de groep rond de broers Alain en Jean-François Bernardini uit tot de beroemdste groep uit Corsica en allicht, na Napoleon, zowat het bekendste exportproduct van dit zuiderse eiland. »
ZA 17 MRT

Vikings On Bicycles + Cold Saturday Night »

Daverend/Unplugged

Daverlo
Vikings On Bicycles is een muzikale trip rond songs van Noël Van Oyen in samenwerking met Philippe Lefief van de Bear Cave Studio. Deze trip vertaalde zich in een cd waar heel wat Brugse muzikanten aan meewerkten: Henk Van Hee, Jan Van Acker, Youri Slabbinck, Julian Alcock, Gino Claeys, Geeraard De Groote en Peggy Slingeneyer. Welke gasten er precies mee komen, houdt Noël nog even geheim. Vast staat dat de Vikings deze avond niet alleen met de fiets komen, maar het voor de gelegenheid ook nog eens akoestisch doen! »

Margarida Rodrigues »

Portugese kookworkshop

Vormingplushuis
De Portugese keuken is eerlijk en gevarieerd. Tomaat, ui en olijfolie zijn bijna onmisbare ingrediënten. De hedendaagse Portugese keuken combineert traditionele gerechten met smaken, kruiden en specerijen uit de vroegere Portugese koloniën in Afrika en Azië (tuinbonen, "chouriço", zoete aardappel, kokos, paprika, ananas, kaneel, koriander, kruidnagel...). Typisch zijn de visgerechten en de éénpansgerechten. De desserten zijn uitzonderlijk zoet en dikwijls op basis van eieren en amandel. Samen met Margarida bereid je een heerlijke maaltijd. Denk nog wat Fado-muziek erbij en je waant je in een Portugees eetcafé. »
ZO 18 MRT

Lucija Stojevic »

film: La Chana

Lumière
Antonia Santiago Amador was een van de grootste sterren in de flamencowereld. In de jaren zestig en zeventig maakte ‘La Chana’ wereldwijd furore met haar vernieuwende stijl en adembenemende ritmes. Peter Sellers, met wie ze samenspeelde in de film The Bobo (1967), vroeg haar naar het hoogtepunt van haar carrière verdween ze plots uit de schijnwerpers. La Chana geeft een inkijk in het hart en de ziel van deze danseres wanneer ze na twee decennia voor één keer terugkeert op het podium. De film onthult bovendien waarom ze zo abrupt uit de schijnwerpers verdween. »

Vlaams Radio Koor en de solisten van Brussels Philharmonic »

Méli Mélo Mon Dieu! Chansons à bicyclette

Stadsschouwburg
Gewapend met een flinke dosis humor en een stevige portie nostalgie, keren het Vlaams Radio Koor en chef-dirigent Hervé Niquet terug naar de Franse jaren 50 en 60. Met een mand vol hits uit de Franse chanson- en operette-encyclopedie en guitige liedjes uit het volkse cabaretrepertoire, flaneren zij over de scène van de Stadsschouwburg alsof het de Jardin des Tuileries betreft. »
DI 20 MRT

Toneelhuis »

Vergeef Ons

Stadsschouwburg
In Vergeef Ons speelt regisseur Guy Cassiers een spel met de traditionele familiesaga. De zwakheden van de personages worden in hoog tempo opgevoerd, als in een soort ‘soap-on-speed’. Vergeef ons is een schrijnende, maar vaak ook humoristische schets van een maatschappij die haar eigen hoekstenen – gezin, familie en vriendschap – onderuit haalt. »
WO 21 MRT

La Liz - Introductie flamencodans »

workshop voor kinderen

Rode Kruis Opvangcentrum
Flamenco is een sierlijke, trotse en stoere dans, met zuiders vuur en opzwepende ritmes. Samen met flamencodanseres La Liz en de kinderen van het Opvangcentrum maak je kennis met enkele typische flamencotechnieken, zoals compas (ritme) en palmas (handengeklap). Met stampende voeten, ritmische handgeklap en veel temperament verkennen we de wereld van flamenco: olé! »

Flamenchica Mundi »

De Olé Olé Koffer

Stadsschouwburg
De Spaanse flamencodanseres en docente Teresa Jaldón heeft in Amsterdam een bloeiende flamencodansschool, ook voor kinderen. Zo legt ze een stevige basis voor de toekomst van de flamenco in Nederland. Samen met het Flamenchica Mundi gezelschap maakte ze een kleurrijke familievoorstelling over een vrolijke Spaanse hippie die de wereld afreist met een oude magische koffer vol flamencoverhalen. »

Geert Brabant »

Fado in de Lage Landen (lezing)

Foyer Stadsschouwburg
Portugal ademt Fado... maar ook artiesten in andere landen laten zich inspireren door dit populaire genre. Denk bij ons maar aan Stef Bos en Paul Van Nevel met het Huelgas Ensemble. Omgekeerd laven Portugese muzikanten zich aan de muziekscene van België en Nederland. Bekende namen in dit verband zijn Madredeus, Cristina Branco en zelfs Amália Rodrigues. Maar dit is slechts het topje van de ijsberg. Portugal-kenner en muziekliefhebber Geert Brabant legt de muzikale banden tussen Portugal en de Lage Landen bloot. Met wat historische duiding en een pak beeld- en geluidsfragmenten reis je heen en weer tussen België, Nederland en Portugal. Hij staat ook wat langer stil bij Helder Moutinho en Rodrigo Leão, de Portugese artiesten die op deze editie van Belmundo te gast zijn. »
DO 22 MRT

Galapiat Cirque / Collectif MAD »

Mad in Finland

Le Bateau Feu
Zeven Finse acrobates verlieten hun vaderland om hun circusdromen waar te maken. Gewapend met een uit de kluiten gewassen dosis humor, liefde en energie, keren ze nu terug naar hun roots. Hoe voelt het om vandaag Fin te zijn, in dit koude, maar tegelijk magische en mysterieuze land dat een bijzondere aantrekkingskracht uitoefent? »
VR 23 MRT

Helder Moutinho »

O Manual Do Coraçao

Stadsschouwburg
Dichter en performer Helder Moutinho is een van de belangrijkste fado stemmen en vertegenwoordigt de sterkste wortels van de fado. Met zijn krachtige stem en emotionele diepgang is Helder het bewijs dat ‘saudade’-melancholie en verdriet- alleen, te min zijn om fado te omschrijven….want fado is het echte leven. Helder neemt dan ook een bevoorrechte plaats in, in de wereld van de fado en de Portugese muziek in het algemeen en wordt algemeen erkend als een van belangrijkste fadistas van de 21e eeuw. »
ZA 24 MRT

La Liz - Introductie flamencodans »

workshop voor volwassenen

Rode Kruis Opvangcentrum
Ritmisch voetenwerk, sierlijke handen en armen, opzwepend handengeklap: in een klein uurtje maak je kennis met deze flamencodans-technieken. Ervaren flamencodanseres La Liz leert je de beginselen aan de hand van een leuke, pittige choreografie. Voor vrouwen en mannen met pasion! Na de workshop ben je welkom voor een brood maaltijd samen met de bewoners van het opvangcentrum. »

Wijnbar Cuvee »

wijndegustatie

Wijnbar Cuvee
Wie voor het concert van Compania Antonio Molina ‘El Choro’ al de Spaanse sfeer wil proeven, kan afzakken naar Wijnbar Cuvee voor een wijndegustatie met een fijn aangepast degustatiebordje. »

Compañía Antonio Molina 'El Choro' »

Aviso: Bayles de Jitanos

Stadsschouwburg
Dat Antonio Molino 'El Choro' voorbestemd was voor flamenco stond in de sterren geschreven. Hij is geboren en getogen in Andalusië, de bakermat van het genre. Als zoon van de bekende acteur en flamenco-danser Antonio Molina zit de dans en de muziek hem in het bloed. Na een intensieve opleiding bij grootmeesters als Javier Latorre, Israel Galván en Rafael Campallo, toerde hij de wereld rond in voorstellingen van Manuela Carrasco, Javier Barón en Vicente Amigo. Met Aviso: Bayles de Jitanos waagt hij zich aan zijn eerste eigen creatie. »
ZO 25 MRT

rondleiding »

Achter de schermen van de Stadsschouwburg

Stadsschouwburg
Soms is wat zich in de coulissen van het theater afspeelt minstens even verbazingwekkend als de voorstelling zelf. Tijdens deze rondleiding nemen we je mee achter de schermen van de Stadsschouwburg die één van de best bewaarde stadstheaters van Europa is. »
WO 28 MRT

Theater FroeFroe »

Repelsteel

Stadsschouwburg
Theater FroeFroe maakt van dit klassieke sprookje een eigenzinnige, absurde en spannende bewerking vol visuele en muzikale verrassingen. Een onwaarschijnlijk leuke voorstelling die je achtervolgt tot in je dromen! »
DO 29 MRT

zero visibility corp. / Ina Christel Johannessen »

Frozen Songs

MaZ
Toen in 2008 de Wereldzadenbank werd opgericht, werd een oude droom van de Verenigde Naties werkelijkheid. Deze opslagplaats voor plantenzaden van over de hele wereld bevindt zich in de permafrost, ver weg van oorlog en conflict. Wat daar bewaard wordt, kan op één dag de wereld redden. Frozen Songs is een ode aan het leven en ontvouwt zich op de scène met de kracht van een plant die geleidelijk tot wasdom komt. »
VR 30 MRT

Rodrigo Leão & Scott Matthew »

Life Is Long

Stadsschouwburg
De Portugese muzikant Rodrigo Leão was één van de drijvende krachten achter het, in de jaren negentig, zeer geliefde ensemble Madredeus. Scott Matthew is een Australische singer-songwriter die ondertussen al geruime tijd vanuit New York werkt. Wat op het eerste zicht een onwaarschijnlijke ontmoeting leek, was er in feite één die onvermijdelijk was. »
ZA 31 MRT

Ontroerend Goed »

Fight Night

MaZ
Ontroerend goed daagt het publiek bij elke voorstelling uit om voorbij de grenzen van theater te kijken en te denken. Heel vaak vertrekken ze daarbij vanuit hun heel eigen persoonlijke ervaringen om zo bij grotere thema’s uit te komen. De spanning van het onvoorspelbare vormt vaak het vertrekpunt en het publiek zelf is voor hen de hoofdrolspeler. »