D W D V Z Z M D W D V Z Z M D W D V Z Z M D W D V Z Z M D W D
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31  

MAANDOVERZICHTKies een andere maand:

MEI 2018

EXPO

AIR-Biekorf 2 »

verschillende kunstenaars

Brugotta Hal Biekorf
Met werk van onder andere Greta Buysse, Peter Lagast, Yves Beaumont, Ludo Goderis, Jacqueline Vanlandschoot, Pierre Goetinck, Gino Lucas, Pia Burrick, Adinda Goddyn, Peter Jonckheere, ... »
WO 02 MEI

Stedelijk Conservatorium »

Plankenkoorts

Foyer Stadsschouwburg
Tijdens de Week van de Amateurkunsten slaan Cultuurcentrum Brugge en Conservatorium Brugge de handen in elkaar om een intieme toneelavond te brengen in een uniek kader. De toneelwerking, onder leiding van Dirk Van Den Broeck, levert elk jaar heel wat getalenteerde studenten af. Dit jaar bewijzen ze opnieuw hun kunnen tijdens WAK. »
VR 04 MEI

Salva Sanchis »

Radical Light

MaZ
In Radical Light gaat choreograaf Salva Sanchis in dialoog met de muziek van Discodesafinado, het muzikale duo waarmee sound designer en componist Senjan Jansen en Joris Vermeiren een fusie van minimale techno en experimentele elektronica brengen. Jansen verzorgde de sound design en/of mixing voor films als Anyway The Wind Blows, Linkeroever en Ex-drummer. Hij werkte ook al samen met Wim Vandekeybus. »

Filip Leupe »

Splinter

Joseph Ryelandtzaal
'Splinter' is het geesteskind van Filip Leupe dat de voorbije jaren op zeer kleine schaal evenementen met een hoog experimenteel karakter organiseerde. Tijdens de Week van de Amateurkunsten, verwelkomen we hem als curator en vragen we een splintersessie te organiseren met Brugse artiesten. »
ZA 05 MEI

Danspunt »

De Grote Belgische Dansvitrine

Stadsschouwburg
Danspunt, het steunpunt voor dans en beweging in Vlaanderen en Brussel, presenteert tijdens de Grote Belgische Dansvitrine aanstormend talent en straffe dans op het podium van de Brugse Stadsschouwburg. »
ZO 06 MEI

Felle Wolf »

Mobile Games / Playtime

De Bond
De workshops in de Mobile Games-studio spitsen zich niet alleen toe op filosoferen over spel en spelen, maar ook op interactief spelen, op het creatieve en het artistieke aspect van spellen en spelen, op het snijvlak met kunst. »

Stedelijk Conservatorium Brugge »

Leerlingenconcert accordeonklas

Stadsschouwburg
Het is stilaan een vaste traditie dat elke editie van Airbag een prélude kent. De 53 leerlingen van de accordeonklas van het stedelijk conservatorium krijgen de eer om ook deze achtste editie letterlijk in gang te trekken. »

Bar Literair »

literatuur/muziek

Biekorf Theaterzaal
Kom op ons knusse terras op het MAREC-plein, de Brugse woordkunstenaars die hier de speakerscorner innemen, bewonderen. Verdiep je in de poëziebundels of kom met een verfrissende dorstlesser nog even nagenieten van tien dagen Brugs lokaal talent. Bar Literair belooft een bonte invulling met taalartiesten van zeer verscheiden pluimage. Verwacht je aan poëzie, proza, comedy en muziek. »
WO 09 MEI

Hof Van Eede, KOPERGIETERY & LAZARUS/ARSENAAL »

Salon Secret

MaZ
We kunnen vandaag terugvallen op een nooit geziene batterij aan communicatiemiddelen. Er is telefoon, gsm, mail, facebook en twitter, maar toch lijken we elkaar steeds minder echt te kunnen bereiken. Als we elkaar dan al vinden, dan dringt nog weinig wezenlijk tot ons door. »
ZA 12 MEI

The Catatonics & Friends + Named After No One »

Daverend/Unplugged

Daverlo
The Catatonics, de band rond de Brugse singer-songwriter Filip Huyghebaert, behaalden met hun eigenzinnige americana en alternatieve country songs finaleplaatsen in wedstrijden als Fnac Unsigned Music Talents, het Oostvlaams Rockconcours en de Dranouterrally. Ze wonnen Ten Vrede Talent en Verse Vis waardoor ze in september 2010 de festivaltent van Leffingeleuren mochten openen. Invloeden van M. Ward, My Morning Jacket, Pavement, Great Lake Swimmers en Neil Young zijn nooit ver weg. Voor de gelegenheid brengen ze een aantal speciale muzikale gasten mee! »
WO 16 MEI

Dood Paard & Adelheid/Female Economy »

Matglazen Vensters

De Werf
Het echtpaar Doeze en Tacita zijn inmiddels aanbeland aan de verkeerde kant van de vijftig. Wat misschien ooit liefde is geweest, nam jaren geleden al de vorm aan van gewenning en berusting. De wereld verandert sneller dan het tweetal kan bijhouden. Het leven heeft zijn beloften of althans hun verwachtingen niet nagekomen. Maar, dan komt er toch deining in de rimpelloze vijver met de komst van Beau, de zoon uit een eerder huwelijk van Doeze. »

Virtuoze Vingers »

Een beeld van de Brugse accordeontraditie

Volkskundemuseum
In deze kleine tentoonstelling belicht het Volkskundemuseum de rijke Brugse accordeontraditie: van de volkszangers die met hun trekzak cafés en markten afschuimden tot virtuoze accordeonisten, zoals Joseph Fiers en Roger Danneels die concertzalen vulden. »
VR 18 MEI

Wim Berteloot en Ludo Mariën »

Duplexconcert

Markt
Aan de vooravond van deze achtste editie laten we het accordeon ‘in full force’ over de stad klinken. Met dit doel beklimt accordeonist Ludo Mariën de 365 trappen van de halletoren om samen met stadsbeiaardier Wim Berteloot het accordeon te laten versmelten met de vertrouwde beiaardklanken. »
ZA 19 MEI

Airpassage »

accordeons in de stad

Diverse locaties
Ook deze keer gaat Airbag op veroveringstocht in de kern van de stad. Op zaterdag en zondag palmen we zowel de Burg als de Markt in met een massale invasie van accordeons en accordeonisten. »

Iva Nova + Karl Hlamkin & OgneOpasnOrkestr »

Airbag openingsavond

Burg
Het moest er ooit van komen. De Angelsaksische dominantie van de muziekindustrie heeft lang genoeg geduurd. Nu zijn de Russen aan de beurt. Tenminste als het van de energieke meidengroep Iva Nova of de dampende orkestmeester Karl Hlamkin afhangt. »
ZO 20 MEI

Bram Van Weverberg, Stan Maris, Kajetan Kubala, Louis De Backere »

Jonge Wolven

Foyer Stadsschouwburg
Gwen Cresens stelde weinig eisen als gastcurator, behalve die ene dan. Deze editie moest een speciale focus richten op jong talent. Om zijn intentie kracht bij te zetten, schoof hij ons een aperitiefconcert voor, waarin hij het podium reserveerde voor een nieuwe generatie beloftevolle accordeonisten. »

Airpassage »

accordeons in de stad

Diverse locaties
Ook deze keer gaat Airbag op veroveringstocht in de kern van de stad. Op zaterdag en zondag palmen we zowel de Burg als de Markt in met een massale invasie van accordeons en accordeonisten. »

Orquesta Tipica Belgica »

tango

Burg
Op een accordeonfestival dat zichzelf respecteert mag ook de bandoneon niet ontbreken. En, wie bandoneon zegt, neemt ook meteen tango in de mond. Het idee voor de Orquesta Tipica Belgica, bestaande uit vier bandoneons, een piano, contrabas en een strijkerssectie van minstens vier violen, ontstond tijdens een ontmoeting tussen curator Gwen Cresens en contrabassist Kay Sleking. »
DI 22 MEI

Maurizio Geri Swingtet + Jan De Smet »

monumentenzorg + Swing Manouche all'italiana

Stadsschouwburg
Speciaal voor Airbag brengt Jan De Smet een eerbetoon aan o.a. Wannes Van de Velde, Derroll Adams, Drs.P , Georges Brassens, … maar ook nog levende artiesten zoals Richard Thompson en Joop (Jaap) Visser (Fisher) passen wonderwel in dit programma. Het vervolg van de avond is van een al even monumentaal gehalte en zal zowel de liefhebbers van de swingstijl van Django Reinhardt, als de fanaten van de Italiaanse mellow jazz in de lijn van Paolo Conte, weten te boeien. »
WO 23 MEI

Aranis »

Smells like Aranis

De Snuffel
Dit klassiek geschoolde ensemble geldt al bijna vijftien jaar als één van de actiefste voortrekkers van de nieuwe Belgische muziek. Doorgaans specialiseert Aranis zich in vertolkingen van eigentijds klassieke muziek en de uitvoering van nieuw werk van Belgische componisten. Met dit programma gooien ze het roer echter stevig om. »
DO 24 MEI

Gwen Cresens Quartet + Brussels Chamber Orchestra o.l.v. Michel Bisceglia »

Curator Night

Stadsschouwburg
2018 is nu al een feestjaar voor Gwen Cresens. Zijn eerste solo-cd samen met het Brussels Philharmonic werd zeer goed onthaald in binnen- en buitenland. Hij richtte een nieuw kwartet op met drie fantastische jazzmuzikanten en dit komt hem zeer goed uit als toevallige gastcurator van zijn geliefde Airbagfestival. »
VR 25 MEI

Jozef Sercu en Koor X »

volksmuziek

Café Vlissinghe
Vrijdagavond, het weekend lonkt. Wat is er beter om 'in the mood' te komen dan een uurtje ongedwongen zingen? Met fijne mensen, in een typisch Brugs café. Jozef Sercu hitst de boel op met zijn warmbloedige accordeon en een pak volksliedjes die iedereen kent. Samen met Koor X zingen we meerstemmig en uit volle borst. Een perfecte opwarmer voor Viva Dalida … »

L'Orchestre Dalidadaïste »

Viva Dalida!

Stadsschouwburg
Als acterende Miss Egypte vertrok zij op een mooie kerstavond naar Parijs. Zij bracht naast een intrigerende culturele cocktail ook de disco naar Frankrijk (samen met CloClo) en groeide uit tot het icoon van de glitterige kunst/kitschgeneratie van de jaren 70. Naast onsterfelijke hits, zoals Ciao Ciao Bambino, Je suis Malade , tekende Dalida ook voor een onnavolgbare versie van de oerklassieker J’attendrai. »
ZA 26 MEI

Panienki »

Slavische muziek

Kringwinkel 't Rad
Deze meidengroep is momenteel de actuele sensatie van de levendige muziekscene in de Noord-Franse metropool Rijsel. Vijf vrolijke dames met heel uiteenlopende achtergronden richten hun muzikale pijlen op een breed en regionaal erg verspreid repertoire met Centraal-Europese, Latijnse en Franse inslag. »

Toeac »

Fairy Tales

Biekorf Theaterzaal
Het seizoen loopt stilaan ten einde, maar we presenten nog graag deze familievoorstelling in het kader van het thema spel. »

Philippe Thuriot, Rony Verbiest, Ivan Smeulders, Mike Smeulders, Toeac, Anne Niepold, Gwen Cresens »

Duo Night

Stadsschouwburg
De voorbije decennia ontwikkelden verschillende professionele accordeonisten een bijzondere samenwerking als duo. Dit zowel in België als in Nederland. Met deze weelde aan topaccordeonisten op hetzelfde podium is het bovendien niet uitgesloten dat er die avond nog iets moois of onverwacht ontstaat. »
ZO 27 MEI

Felle Wolf »

Mobile Games / Playtime

De Bond
De workshops in de Mobile Games-studio spitsen zich niet alleen toe op filosoferen over spel en spelen, maar ook op interactief spelen, op het creatieve en het artistieke aspect van spellen en spelen, op het snijvlak met kunst. »

Adriano Cominotto & Pieter-Jan De Smet »

Winterreise

Volkskundemuseum
Het blijft een bizarre afwijking van sommige rockmuzikanten om niet te kunnen ontkomen aan de verleidelijke lokroep van de klassieke muziek. Het overkomt blijkbaar ook accordeonist Ad Cominotto en zanger/muzikant Pieter-Jan De Smet. Zij delen geregeld het podium en ontdekten daar bij toeval hun gezamenlijke liefde en bewondering voor de liederen van Schubert. »

Wim Claeys en zijn schuune bende + Variomatic »

Bol Musette

Volkskundemuseum
Airbag laat in de tuin van het Volkskundemuseum het volkse caféleven van weleer herleven. Zowaar met een krulbolling Brugse stijl, voorzien van muzikale begeleiding. Terwijl de ‘opzetters’ en de ‘stekkers’ hun fijne motoriek met elkaar meten, zorgen Wim Claeys en zijn Schuune Bende, samen met de groep Variomatic voor de gestroomlijnde krulling van de bollen. »

Wör »

Back to the 1780's

Concertgebouw
Deze groep omschrijven als een Vlaamse folkband is misschien wel wat kort door de bocht. Wör legt zich immers toe op wereldmuziek op basis van Vlaamse achttiende-eeuwse melodieën en giet die in hedendaagse arrangementen. »
MA 28 MEI

Osama Abdulrasol Quintet »

Jedid

Biekorf Theaterzaal
Met zijn magische spel op de ‘qanun’ vormt Osama Abdulrasol al enkele decennia een exotische verrijking voor de Belgische en internationale muziekscène. Hij werkte samen met o.a. Goran Bregovic, Roby Lakatos, Tom Robinson, Wannes Van de Velde, Luc de Vos, het Vlaams Radio Orkest en zelfs Les Ballets C de la B. »
DI 29 MEI

Astrid en Sofie »

Magic Mirrors Matinee

Magic Mirrors
Astrid en Sofie nodigen je uit voor een gezellige meezingmiddag. Zij begeleiden de zangstonde met een bijzondere combinatie van accordeon en trompet. Het repertoire bestaat uit een brede waaier aan internationale amusementsmuziek. »

A Little Bra Band »

Americana

Magic Mirrors
Bereid je voor op een pittige mix van akoestische Americana, country, bluegrass, western swing en misschien ook enkele vroege sporen van rock en rockabilly. De prairie van het repertoire blijkt bijzonder uitgestrekt: zowel klassiekers van Hank Williams, Bill Monroe of Ralph Stanley passeren de revue. »
WO 30 MEI

Jo Arend Combo »

Magic Mirrors Matinee

Magic Mirrors
Volledig in de geest van de Franse dag, brengt het Jo Arend Combo een bijzondere ode aan Edith Piaf, samen met zangeres Vera Dobbelaere. »

Les Couteaux Twist »

Twist à la Française

Magic Mirrors
Enkele vertegenwoordigers van de nieuwe generatie Franse rock creëerden een gelegenheidsformatie die de gloriedagen van de Franse twist opnieuw tot leven brengen. Tijdens Airbag ontketenen zij voor het eerst hun twistende duivels op een Belgisch podium. Een dansavond op het scherp van een knipmes met het kwaliteitslabel Laguiole. »
DO 31 MEI

Roberto’s Live Band »

Magic Mirrors Matinee

Magic Mirrors
Roberto’s Live Band zet de traditie verder van de oude Brugse balorkesten uit de tijd van Roger Danneels. Robert De Ketelaere, zelf oud-leerling van Roger Danneels, kan terugblikken op een lange carrière als muzikant bij o.a. De Metro Show Band, Benny Scott en The Big Ben. »

Trobalkanska + Anavantou »

Catalaanse rumba en Braziliaanse forro

Magic Mirrors
Het muzikale collectief Anavantou vormt een explosieve kruisbestuiving van Braziliaanse en Belgische muzikanten met een voorliefde voor de feestelijke Braziliaanse forro-traditie. Een muziekstijl die vooral in het Noordoosten van Brazilië erg populair blijft en de motor vormt voor een levendige folklore tijdens volksbals en dansfeesten. »