D W D V Z Z M D W D V Z Z M D W D V Z Z M D W D V Z Z M D W D
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31  

FESTIVALS

« overzicht festivalsnull


10/03/2018 - 30/03/2018

BELMUNDO

Dit festival brengt je in het voorjaar al in zuiderse sferen. De vuurtoren schijnt volop op de onmetelijke rijkdom van de mediterrane wereld. Op het menu: muziek en dans van het Iberische schiereiland met een flinke vleug flamenco en een nieuwe generatie fadotalent uit Portugal. We overgieten alles met een sausje van fijne, extra activiteiten.
ZA 10 MRT

Bob de Moor, Myrddin, Bart Maris e.a. »

Impressies van Spanje: Federico Garcia Lorca

Stadsschouwburg
Federico García Lorca (1898-1936) is de meest vertaalde Spaanse auteur en wordt door velen gezien als de grootste dichter die het land heeft voortgebracht. Zijn werk is doordrongen van de rijke Andalusische cultuur van flamenco en zigeuners. Lorca’s muzikale en ritmische taal weerspiegelt dit. Zijn werk is ook een evocatie van de kindertijd en de natuur. De thematiek van liefde en dood loopt als een rode draad doorheen zijn oeuvre. »
ZA 10 MRT

Bart Vonck »

lezing: Federico Garcia Lorca

Stadsschouwburg
Voor de voorstelling 'Impressies van Spanje' geeft Bruggeling en Lorca-kenner Bart Vonck een lezing over het werk van Spanjes meest vertaalde dichter en toneelschrijver. Bart Vonck studeerde Romaanse filologie, filosofie en theologie. Hij werkt als freelance journalist voor Radio 1, Klara, De Standaard, en is zelf dichter en literair vertaler. Hij publiceerde enkele jaren terug een eerste complete vertaling van Lorca’s poëzie. »
ZO 18 MRT

Lucija Stojevic »

film: La Chana

Lumière
Antonia Santiago Amador was een van de grootste sterren in de flamencowereld. In de jaren zestig en zeventig maakte ‘La Chana’ wereldwijd furore met haar vernieuwende stijl en adembenemende ritmes. Peter Sellers, met wie ze samenspeelde in de film The Bobo (1967), vroeg haar naar het hoogtepunt van haar carrière verdween ze plots uit de schijnwerpers. La Chana geeft een inkijk in het hart en de ziel van deze danseres wanneer ze na twee decennia voor één keer terugkeert op het podium. De film onthult bovendien waarom ze zo abrupt uit de schijnwerpers verdween. »
WO 21 MRT

Flamenchica Mundi »

De Olé Olé Koffer

Stadsschouwburg
De Spaanse flamencodanseres en docente Teresa Jaldón heeft in Amsterdam een bloeiende flamencodansschool, ook voor kinderen. Zo legt ze een stevige basis voor de toekomst van de flamenco in Nederland. Samen met het Flamenchica Mundi gezelschap maakte ze een kleurrijke familievoorstelling over een vrolijke Spaanse hippie die de wereld afreist met een oude magische koffer vol flamencoverhalen. »
WO 21 MRT

Geert Brabant »

Fado in de Lage Landen (lezing)

Foyer Stadsschouwburg
Portugal ademt Fado... maar ook artiesten in andere landen laten zich inspireren door dit populaire genre. Denk bij ons maar aan Stef Bos en Paul Van Nevel met het Huelgas Ensemble. Omgekeerd laven Portugese muzikanten zich aan de muziekscene van België en Nederland. Bekende namen in dit verband zijn Madredeus, Cristina Branco en zelfs Amália Rodrigues. Maar dit is slechts het topje van de ijsberg. Portugal-kenner en muziekliefhebber Geert Brabant legt de muzikale banden tussen Portugal en de Lage Landen bloot. Met wat historische duiding en een pak beeld- en geluidsfragmenten reis je heen en weer tussen België, Nederland en Portugal. Hij staat ook wat langer stil bij Helder Moutinho en Rodrigo Leão, de Portugese artiesten die op deze editie van Belmundo te gast zijn. »
WO 21 MRT

La Liz - Introductie flamencodans »

workshop voor kinderen

Rode Kruis Opvangcentrum
Flamenco is een sierlijke, trotse en stoere dans, met zuiders vuur en opzwepende ritmes. Samen met flamencodanseres La Liz en de kinderen van het Opvangcentrum maak je kennis met enkele typische flamencotechnieken, zoals compas (ritme) en palmas (handengeklap). Met stampende voeten, ritmische handgeklap en veel temperament verkennen we de wereld van flamenco: olé! »
VR 23 MRT

Helder Moutinho »

O Manual Do Coraçao

Stadsschouwburg
Dichter en performer Helder Moutinho is een van de belangrijkste fado stemmen en vertegenwoordigt de sterkste wortels van de fado. Met zijn krachtige stem en emotionele diepgang is Helder het bewijs dat ‘saudade’-melancholie en verdriet- alleen, te min zijn om fado te omschrijven….want fado is het echte leven. Helder neemt dan ook een bevoorrechte plaats in, in de wereld van de fado en de Portugese muziek in het algemeen en wordt algemeen erkend als een van belangrijkste fadistas van de 21e eeuw. »
ZA 24 MRT

La Liz - Introductie flamencodans »

workshop voor volwassenen

Rode Kruis Opvangcentrum
Ritmisch voetenwerk, sierlijke handen en armen, opzwepend handengeklap: in een klein uurtje maak je kennis met deze flamencodans-technieken. Ervaren flamencodanseres La Liz leert je de beginselen aan de hand van een leuke, pittige choreografie. Voor vrouwen en mannen met pasion! Na de workshop ben je welkom voor een brood maaltijd samen met de bewoners van het opvangcentrum. »
ZA 24 MRT

Compañía Antonio Molina 'El Choro' »

Aviso: Bayles de Jitanos

Stadsschouwburg
Dat Antonio Molino 'El Choro' voorbestemd was voor flamenco stond in de sterren geschreven. Hij is geboren en getogen in Andalusië, de bakermat van het genre. Als zoon van de bekende acteur en flamenco-danser Antonio Molina zit de dans en de muziek hem in het bloed. Na een intensieve opleiding bij grootmeesters als Javier Latorre, Israel Galván en Rafael Campallo, toerde hij de wereld rond in voorstellingen van Manuela Carrasco, Javier Barón en Vicente Amigo. Met Aviso: Bayles de Jitanos waagt hij zich aan zijn eerste eigen creatie. »
ZA 24 MRT

Wijnbar Cuvee »

wijndegustatie

Wijnbar Cuvee
Wie voor het concert van Compania Antonio Molina ‘El Choro’ al de Spaanse sfeer wil proeven, kan afzakken naar Wijnbar Cuvee voor een wijndegustatie met een fijn aangepast degustatiebordje. »
VR 30 MRT

Rodrigo Leão & Scott Matthew »

Life Is Long

Stadsschouwburg
De Portugese muzikant Rodrigo Leão was één van de drijvende krachten achter het, in de jaren negentig, zeer geliefde ensemble Madredeus. Scott Matthew is een Australische singer-songwriter die ondertussen al geruime tijd vanuit New York werkt. Wat op het eerste zicht een onwaarschijnlijke ontmoeting leek, was er in feite één die onvermijdelijk was. »
CURSUS

Margarida Rodrigues »

Portugese kookworkshop

Vormingplushuis
De Portugese keuken is eerlijk en gevarieerd. Tomaat, ui en olijfolie zijn bijna onmisbare ingrediënten. De hedendaagse Portugese keuken combineert traditionele gerechten met smaken, kruiden en specerijen uit de vroegere Portugese koloniën in Afrika en Azië (tuinbonen, "chouriço", zoete aardappel, kokos, paprika, ananas, kaneel, koriander, kruidnagel...). Typisch zijn de visgerechten en de éénpansgerechten. De desserten zijn uitzonderlijk zoet en dikwijls op basis van eieren en amandel. Samen met Margarida bereid je een heerlijke maaltijd. Denk nog wat Fado-muziek erbij en je waant je in een Portugees eetcafé. »