D W D V Z Z M D W D V Z Z M D W D V Z Z M D W D V Z Z M D W D
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31  

07/12/2017 - 17/12/2017

DECEMBER DANCE

Dansliefhebbers blazen verzamelen voor dit internationaal gerenommeerde festival rond hedendaagse dans. Na een focus op Groot-Brittannië vorig jaar, is het programma deze keer opnieuw mee in handen van een gastchoreograaf. De Franse choreograaf Christian Rizzo kiest voor jou ‘de crème de la crème’ op het vlak van hedendaagse dans. Artistieke duizendpoot Christian Rizzo is van vele markten thuis. Hij startte als rockmuzikant en medeontwerpen en danste bij grote namen als Mathilde Monnier en Vera Montero. Met zijn eigen choreografische werk was het pas echt raak. Sinds 2015 is hij de artistieke leider van het institut Chorégraphique International - Centre Chorégraphique National de Montpellier (ICI-CCN), het belangrijkste choreografische centrum in Frankrijk. Als curator van December Dance stelt hij een programma samen om dansante duimen en vingers bij af te likken. Elk van de artiesten belichaamt zijn visie over lichamen in verandering of stelt die net in vraag. Deze December Dance wordt gegarandeerd een trip vol gedaanteverwisselingen, ook over de grensen van dans heen. December Dance is een samenwerking met Conertgebouw Brugge. Met de steun van de culturele dienst van de Franse ambassade in België en van het Institut français in het kader van EXTRA.
DO 07 DEC

Christian Rizzo / ICI - CCN Montpellier »

Le syndrome ian

Concertgebouw
Londen, eind jaren 70. De vrolijk swingende glitterdisco beleeft zijn hoogdagen, maar tegelijk groeit er ook een donkere muziekcultuur. Zanger Ian Curtis van de groep Joy Division maakt poëtische en sombere muziek waarop elektrisch, hoekig en schokkerig gedanst wordt. Hoe konden disco, post-punk en new wave tegelijkertijd bloeien? Kunnen zij elkaar in één lichaam treffen? In zijn opzwepende groepswerk 'Le syndrome ian' zoekt Christian Rizzo een antwoord op deze vragen, voor de gelegenheid op een gouden dansvloer. »
VR 08 DEC

Film met live soundtrack door Cerceuil »

Eraserhead (David Lynch)

Biekorf Theaterzaal
Puce Moment is een project van Nicolas Devos en Pénélope Michel, de oprichters van de Franse elektropopgroep Cercueil. Hun beeldende en zintuiglijke aanpak leidt tot meeslepende voorstellingen met muziek, beeld en verhaal. Ze componeerden de originele soundtrack voor heel wat fictiefilms, documentaires en cine-concerts en sinds 2012 reizen ze door Europa met een volledig herwerkte en live gespeelde soundtrack van David Lynchs cultfilm Eraserhead uit 1977. »
VR 08 DEC

Vania Vaneau »

Blanc

Stadsschouwburg
Via trance en veelvoudige metamorfoses onderzoekt choreografe Vania Vaneau samen met gitarist Simon Dijoud welke mentale en fysieke lagen een individu definiëren. Elk mens bestaat uit een spectrum aan karakteristieken, net zoals wit licht uit alle kleuren bestaat. Blanc doet denken aan heidense en sjamanistische rituelen en roept de sfeer op van een geheime en geladen ceremonie. »
ZA 09 DEC

Ballet de l'Opera de Lyon »

Second Detail / TURNING_motion sickness version

Concertgebouw
In Second Detail reconstrueert de befaamde choreograaf William Forsythe de klassieke (ballet)-canon. De recente choreografieën van de Italiaanse Sciarroni – de tweede dansmaker in dit tweeluik – zijn geïnspireerd op verrassende fysieke handelingen: Beierse volksdansen, jongleren of handbal, gespeeld door blinde mensen. »
ZO 10 DEC

Mor Demer »

Oscillations

Stadsschouwburg
Een ontluikend landschap dat emoties, absurditeit en humor ademt »
ZO 10 DEC

Sorour Darabi »

Farci.e

Biekorf Theaterzaal
Een androgyne solo die flirt met de grenzen van gender »
ZO 10 DEC

Marlene Monteiro Freitas »

Jaguar

MaZ
Marlene Monteiro Freitas is een sensatie in de internationale danswereld. Haar fenomenaal uithoudingsvermogen en unieke bewegingstaal - met dank aan haar Kaapverdische roots - maken van haar een bijzondere en stoutmoedige choreografe. Opvallend in haar werk zijn de vaak complexe en ononderbroken ritmes in muziek en beweging. In Jaguar raakt een koppel tennisspelers op drift nadat hun relatie stukloopt. »
DI 12 DEC

Marco Berrettini »

iFeel2

MaZ
De Italiaans-Duitse choreograaf Marco Berrettini werd op zijn vijftiende Duits kampioen discodansen. Al sinds 1986 maakt hij eigen, vaak controversieel werk: van performances in musea over video-installaties tot totaalconcepten. In het internationaal bejubelde iFeel2 ontleedt Berrettini de mens door zijn dansers als marathonlopers in ontbloot bovenlijf steeds weer hetzelfde thema te laten uitvoeren. Het bizarre zilverkleurige struikgewas, het blauwachtige schemerlicht en de prikkelende muziek maken van dit duet een verrassende trip. »
WO 13 DEC

Latifa Laâbissi »

Adieu et Merci

Stadsschouwburg
Adieu et Merci is een ode aan een ritueel dat in werkelijk elke voorstelling terugkomt: het groeten. In deze solo laat scenografe Nadia Lauro een prachtig purperen gordijn bewegen. Het kleurrijke, ‘levende’ decor en Laâbissi’s hartverwarmende groeten maken van de scène een imposante tableau vivant. »
DO 14 DEC

Ohad Naharin & Batsheva Dance Company »

Last Work

Concertgebouw
Ohad Naharin, choreograaf van de toonaangevende Israëlische Batsheva Dance Company, mocht ooit actrice Natalie Portman trainen voor haar balletrol in de film Black Swan. The New York Times noemde hem ‘een van de fascinerendste dansmakers op deze planeet’. Zijn choreografieën worden bestempeld als sensueel, suggestief, meeslepend en ontroerend. Identiteit, conflict en overleven zijn geliefde thema’s. Last Work is een voorstelling over mensen die ‘anders zijn’ naast de samenhorigheid van de groep. »
VR 15 DEC

Vincent Dupont »

Hauts cris (miniature) - AFGELAST

MaZ
Deze voorstelling werd helaas afgelast. »
ZA 16 DEC

CCN Ballet de Lorraine »

ELEMENTEN I - Room // Le Surréalisme au service de la Révolution

Concertgebouw
De Vlaams-Zwitserse Cindy Van Acker opent deze spannende double bill met haar ELEMENTEN I – Room, een dansvoorstelling die helemaal rond het idee van beperkingen draait. Het is de eerste uit een reeks stukken die Van Acker aan de geometrische principes van de Griekse wiskundige Euclides wil wijden. Voor zijn stuk Le Surréalisme au service de la Révolution liet de vooraanstaande Spaanse choreograaf Marcos Morau zich inspireren door surrealist Luis Buñuel en diens voorliefde voor dromen, maatschappijkritiek en de traditioneel Spaanse volkstrommel. »
ZO 17 DEC

Christian Rizzo / ICI - CCN Montpellier »

D'à côté

Stadsschouwburg
In 'D'à côté' ondergaan drie ongeïdentificeerde wezens een metamorfose in een bewegend landschap. Dansers en vreemde figuren gaan in dialoog met licht en geluid en nodigen elkaar uit in hun eigen universum. »
EXPO

Christian Rizzo »

La respiration des yeux dans le cadre

De Bond
Deze tentoonstelling kadert binnen het hedendaagse dansfestival December Dance 17. Curator Christian Rizzo stelt een tentoonstelling samen met als rode draad het lichaam in beweging of verandering. Samen met 'Le Fresnoy - Studio national des arts contemporains', selecteert hij een reeks film- en video-installaties. Daarnaast focust hij op het werk van fotograaf en filmmaker SMITH (Dorothée Smith) rond gender gerelateerde metamorfoses. Ten slotte presenteert hij ook een selectie eigen beeldend werk, in samenwerking met de Taiwanese kunstenaar Iuan Hau Chiang. »
CURSUS

Batsheva Dance Company »

Gaga Workshop

Concertgebouw