D W D V Z Z M D W D V Z Z M D W D V Z Z M D W D V Z Z M D W D
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31  

PRODUCTIEOVERZICHT

THEATER

Compagnie Cecilia »

Zingarate
26/9/2017

Zingarate stamt uit het Italiaans en betekent zoveel als grap, onzin, kloterij. Het klinkt ook als een doldwaze combinatie van zingen en karate. En, dat is precies wat regisseur Arne Sierens inspireerde. Daarbij heeft Sierens een grote fascinatie voor Italiaanse films uit de jaren 70 met superieure acteurs zoals Ugo Tognazzi, Philippe Noiret, Vittorio Gassman of Marcello Mastroiani en hun typische ‘supercazzola’ of snelle nonsens zinnen. »

Martha!Tentatief »

A blackbird on a branch - Ne merel op nen tak
29/9/2017

Op een dag besluit David te verhuizen. Niet zomaar naar ergens, maar gewoon naar de andere kant van de wereld. Een half jaar later stapt hij op het vliegtuig richting Sao Paulo. David kennen we allicht nog het best als David Bovée, muzikant en gewezen lid van Think Of One. Altijd al een curieuze kerel geweest, die David. »

Laika en Het nieuwstedelijk »

Zigzagkind
2/10/2017

Zigzagkind is het razend spannende verhaal over de grote levensvragen van een jongen, elke jongere, elk ‘zigzagkind’ op weg naar zijn identiteit. Laika en Het nieuwstedelijk maakten van Nono’s roadmovie een energieke en meeslepende muziektheatervoorstelling in het decor van een oude feestzaal. »

Het Zuidelijk Toneel & A Two Dogs Company »

Conversations (at the end of the world)
3/10/2017

Vijf figuren bevinden zich in een lege theaterruimte. Het enige wat ze hebben, is hun lichaam en de tijd die hen rest. Ze vormen samen een portret van de mens in de twintigste eeuw die wacht op de onvermijdelijke catastrofe die gaat komen. Ze spelen een spel, praten, doen een dansje en luisteren naar muziek. In shock proberen ze te begrijpen wat er in de wereld gebeurt. »

fABULEUS & HETPALEIS »

Virginity
6/10/2017

Van alle popiconen is Prince misschien wel degene die de gemoederen het meest wist te verhitten. Met zijn looks en meeslepende beats, met zijn magistrale talent om mensen te betoveren en op te hitsen, inspireert hij nog steeds veel jonge en minder jonge fans en kunstenaars. Wat maakt een artiest zo spraakmakend en controversieel als hij? »

Theater Antigone & Théâtre National »

Nachtasiel
10/10/2017

In de onderbuik van een grootstad leeft een groep uitgestotenen en dolenden, afgezakt tot de bodem van hun bestaan. Ze proberen zich vol hoop en wanhoop een weg te banen in onze maatschappij. Het verlangen naar iets anders, brandt bij elk van hen. »

Theater Zuidpool »

Edward II
12/10/2017

Na de bekende Shakespeare-krachttoer Ten Oorlog bewerkt Tom Lanoye nu ook Edward II, het eerste echte koningsdrama uit de geschiedenis. Hij doet dat voor Theater Zuidpool dat bekend staat om zijn gedurfde en eigenzinnige ensceneringen van theaterklassiekers. »

Théâtre National de Chaillot / José Montalvo »

Y Olé!
13/10/2017

José Montalvo geldt als een van de meest avontuurlijke Franse choreografen. Hij houdt niet zo van vaste conventies en vindt er dan telkens zelf maar nieuwe uit. Zijn voorstellingen gaan ondertussen veel verder dan louter dans, het zijn spektakels waarin theater, video, humor en spel zitten verwerkt. De voorbije jaren keert hij steeds vaker terug naar zijn eigen Spaanse roots. »

Bloet & Black Box Revelation »

Stand Down
19/10/2017

Decorte breekt met zijn traditie! Zo zou je de nieuwe voorstelling Stand Down kunnen catalogeren. Deze keer geen ‘herdichting’ van een klassieke theatertekst, maar een volledig nieuwe tekst. Wel trouw aan de grote waarheden en mysteries die de klassieken in zich dragen, dat belooft hij. Liefde en dood blijven centraal staan. Het samenvallen van leven en kunst wordt echter radicaler dan ooit. »

YUKO »

Cher Ami
21/10/2017

Cher Ami vormt een intrigerende en hoogst originele mix van tekst, livemuziek en animatiefilm. Het verhaal is waargebeurd en gaat over drie dieren die tijdens de Eerste Wereldoorlog meevochten aan het front in Vlaanderen. Dieren waren toen een bron van rijkdom, dienen als werkkracht en werden ook ingezet op het strijdtoneel. De voorstelling toont de oorlog op die manier vanuit een heel eigen en vormelijk zeer vernieuwende, hedendaagse ooghoek. »

Hoge Fronten / Lieke Benders »

Niet vergeten
22/10/2017

'Niet vergeten' is een theatraal luisterboek van de bekende jeugdschrijfster Joke van Leeuwen. In een koptelefoon spreekt een stem je aan en vraagt je om mee te gaan in het verhaal dat de acteurs op het podium spelen. »

KOPERGIETERY »

Meisjes van krijt
9/11/2017

'Meisjes van krijt' is een theaterbewerking van de geprezen debuutroman 'De kinderen van Calais' van Lara Taveirne. Theatermaaksters/actrices Dominique Collet en Anna Vercammen staan samen met twee kinderen uit de Theaterateliers van KOPERGIETERY op het podium. »

Tom Lanoye »

Ten Oorlog
10/11/2017

Je was er misschien bij, twintig jaar geleden, toen de spraakmakende theatermarathon Ten Oorlog in première ging. De nog redelijk jonge god Tom Lanoye leverde met deze krachtproef een magistrale bewerking van de acht koningsdrama’s van William Shakespeare voor de legendarische Blauwe Maandag Compagnie. »

Wim Claeys »

Zwartzak
14/11/2017

Graag nodigen we u uit op één van de toonmomenten van Wim Claeys' nieuwe theaterstuk 'Zwartzak'. Na de geslaagde theatertour 'Ijzer', waarin accordeonist en rasverteller Wim Claeys een pakkend, authentiek en soms hilarisch oorlogsverhaal over zijn grootvader Fons bracht, is er nu 'Zwartzak': een gloednieuw coming-of-age theatervoorstelling waarin Wim graaft in zijn eigen verleden. »

Noord Nederlands Toneel »

Het Huis van Bernarda Alba
14/11/2017

Helaas is de voorstelling Het Huis van Bernarda Alba door Noord Nederlands Toneel gepland op dinsdag 14 november 2017 om 20 uur in de Stadsschouwburg Brugge wegens onvoorziene omstandigheden geannuleerd. De creatie bleek een eerder moeizaam proces dat onvoldoende garanties bood voor een indringende adaptatie van deze theaterklassieker van Federico Garcia Lorca. Om die reden besloot de directie van Noord Nederlands Toneel tot hun grote teleurstelling de volledige speelreeks van Het Huis van Bernarda Alba te annuleren, dus ook de voorstelling in Brugge. »

BRONKS »

Show
15/11/2017

Met Show brengt Bronks een ontwapenende voorstelling over pubers en de magie van de eerste liefde. De energieke jonge acteur Dries Notelteirs speelt als stoere, flitsende showman-goochelaar de pannen van het dak. Zijn tegenspeelster Gytha Parmentier is de frisse lenigheid zelf en komt met verleidelijke blikken en funky moves auditie doen voor zijn show. »

De Roovers »

Arabische Nacht
21/11/2017

Francisca kan zich niet herinneren dat ze ooit een Arabische prinses was. Samen met haar vriendin Fatima woont ze in een appartement. Elke avond valt ze er op de sofa in een diepe slaap. Niets of niemand kan haar wakker krijgen tot op een bloedhete zomernacht drie mannen haar proberen te kussen: de syndicus van de woonblok, een romantische voyeur en Fatima’s vriend Kalil. »

Berlin »

Zvizdal
22/11/2017

Tsjernobyl, 1986. Pétro en Nadia, een echtpaar geboren en getogen in Zvizdal, weigeren te verhuizen na de grote kernramp. Allebei de tachtig ver voorbij, willen ze in hun oude dorp en in hun huis blijven. Ze houden stand in hun spookdorp in de besmette zone. Zonder stromend water, elektriciteit of telefoon. Zvizdal is een verhaal over eenzaamheid, overleven en armoede, maar ook en vooral over de onverwoestbare liefde tussen twee mensen. »

ARSENAAL/LAZARUS »

CAMUS
28/11/2017

CAMUS is een voorstelling die hulde brengt aan de absurde held die Camus zelf geworden is toen hij op zesenveertigjarige leeftijd overleed in een auto-ongeval terwijl hij eigenlijk van plan was om de trein te nemen. In, rond en tussen het oeuvre van Camus gaat LAZARUS op zoek naar verwantschap, ontroering en engagement, naar opstand en aanvaarding, naar trefzekere woorden en kraakheldere gedachten, maar ook naar de geur van gebakken vis en de geluiden van een zomernacht aan zee. »

Stan, ARSENAAL/LAZARUS & Olympique Dramatique »

Poquelin II
1/12/2017

In 2004 maakte STAN Poquelin, gebaseerd op een aantal stukken van Molière, geboren als Jean-Baptiste Poquelin. Deze voorstelling werd een absolute theaterhit. Voor STAN betekende het een mijlpaal in hun bestaan. Meer dan tien jaar later zet deze ploeg, in een iets andere bezetting, opnieuw de tanden in het rijke repertoire van deze bekende Franse theaterauteur. »

Het Zuidelijk Toneel »

King Lear
11/1/2018

King Lear en Hamlet worden vaak in één adem genoemd als Shakespeares rijkste creaties. In een zeer krachtige beeldtaal en met een onstuitbare, stuwende energie geven Het Zuidelijk Toneel en hetpaleis deze absolute klassieker een heel hedendaagse interpretatie. Regisseur Simon De Vos plaatst de feiten in het licht van de huidige politieke situatie in de Europese Unie, wat zorgt voor een heel actuele Lear. »

fABULEUS & Ballet Dommage »

Klutserkrakkekilililokatastrof
13/1/2018

Klutserkrakkekilililokatastrof schippert tussen een zigeunerverhaal, Tom & Jerry, een Spaans-Italiaanse soap en het Eurovisiesongfestival. De aanstichters van deze vrolijke chaos zijn twee personages met een niets ontziende passie voor het podium. »

Abatoir Fermé »

Hamlet
16/1/2018

Wie het werk van Abattoir Fermé kent, weet dat dit niet zomaar de zoveelste bewerking wordt. Deze Hamlet wordt een onheilspellend, gitzwart en visueel prikkelend relaas met een flinke scheut donkere of burleske humor. De beeldtaal van Abattoir Fermé is hypervisueel, met een filmische inslag en veel theatrale fantasie. »

Toneelhuis / Guy Cassiers »

Het kleine meisje van meneer Linh
20/1/2018

Deze voorstelling werd afgelast. »

Marieke Dermul »

European Citizen Popsong
23/1/2018

Ook als jonge theatermaker uit Brugge, Vlaanderen en België, ontsnap je niet aan de Europese context. De debatten en vragen rond de toekomst van dit Europa zijn weer stevig opgelaaid. Tijd om het Europa van vandaag eens met een frisse blik onder de loep te nemen. »

Het Kwartier & fABULEUS »

Het puin van Eden
25/1/2018

Arend Pinoy, Wanda Eyckerman, Freek Mariën & Carl von Winckelmann maakten samen "Het Puin van Eden". Een voorstelling voor jonge tieners. Over insiders en outsiders. Over meedoen of toekijken. Over hoe anderen je veranderen. Over de grenzen van fantasie. En de vervaldatum van vriendschap. »

NTGent »

Oogst van de wrok
26/1/2018

‘Perceval blijft Perceval: een kwaliteitslabel, een theaterbeest, een verhalenverteller, een regisseur uit de Champions League’, zo bejubelde deredactie.be Percevals magistrale bewerking van The Grapes of Wrath van de Amerikaanse auteur John Steinbeck. »

Kamagurka »

#Hahaha
27/1/2018

#Hahaha wordt een voorstelling waarin Kamagurka afwisselend speelt en leest. Hij brengt nieuw materiaal in combinatie met teksten die tot dertig jaar terug gaan. Archeologie dus, maar zowel oud als nieuw archiefmateriaal zullen angstaanjagend actueel klinken. En, zoals we van Kama gewoon zijn, gaat hij ook graag de interactie aan met het publiek aan. »

Comp.Marius »

de schpountz
28/1/2018

De bruiloft van Figaro wordt 'de schpountz'. Comp. Marius is een vaste gast bij Cultuurcentrum Brugge. Het gezelschap vertaalt en bewerkt zowel klassieke toneelteksten als romans en vertoont daarbij een voorkeur voor de betere komedie. Hun repertoire is uitgebreid en gevarieerd. In Brugge presenteren ze de Schpountz van de bekende Franse schrijver, regisseur en filmmaker Marcel Pagnol, schrijver van onder meer Topaze. »

Theater Malpertuis »

Europa in de herfst
30/1/2018

Zeven jonge acteurs met diverse achtergrond verdiepen zich in de staat van de Europese staat en zoeken naar antwoorden. Door zichzelf en anderen vragen te stellen en door te spelen, want waar de theorie ophoudt, kan toneel spelen verhelderend of bevrijdend werken. »

De Verwondering »

Marx - Johan Heldenbergh speelt Karl Marx
3/2/2018

In de theatermonoloog MARX kijkt één van de invloedrijkste denkers uit de geschiedenis terug op zijn bewogen leven en denken. Waarin heeft Marx zich vergist? En waarin heeft hij gelijk gekregen? In welk opzicht is zijn filosofie vandaag nog steeds relevant en bevrijdend? In tijden van onzekerheid en groeiende ongelijkheid is de theatermonoloog MARX een confronterend, kritisch en gloedvol pleidooi voor vrijheid en menselijke waardigheid. »

Sanderijn Helsen & Anna Vercammen »

Hoe de speeltuin de wereld redt
6/2/2018

Deze voorstelling werd afgelast. »

Toneelhuis / Bart Meuleman »

Desperado
9/2/2018

Het is voor veel mannen een stille jongensdroom om ooit als een echte cowboy op een volbloed Appaloosa over de prairie te galopperen en zo toch enig stof te doen opwaaien in hun bestaan. Of piloot worden, dat kan ook … De vier pistoleros van dienst voegen de daad bij de droom en besluiten samen een weekendje door te brengen in een heus cowboydorp. »

De Komedie Compagnie »

Oscar
10,11/2/2018

Een Nostalgiaseizoen zonder een voorstelling van De Komedie Compagnie is stilaan ondenkbaar. Dit jaar maakt Oscar zijn opwachting, met in de hoofdrollen Bruggeling Dirk Van Vooren en Jan Van Dyke. Zij zullen zich van hun sterkste kant moeten laten zien met onder andere Wendy van Wanten als vrouwelijke tegenspeelster. »

BonteHond »

AaiPet
18/2/2018

In AaiPet beginnen twee goochelaars vrolijk met hun act. Ze vouwen hondjes van ballonnen en toveren bananen uit iPads. Maar, dan gaat de iPad een eigen leven leiden en ontpopt het zich tot een brutale grapjas die de show helemaal in de war stuurt. Uiteindelijk weet niemand meer wie nu eigenlijk wie bestuurt. »

Stan »

Na de repetitie
23/2/2018

Henrik Vogler, een theaterregisseur op leeftijd, is verzonken in zijn herinneringen aan het theater en aan zijn ensceneringen van Droomspel van de Zweedse auteur August Strindberg. Het is ondertussen al de vijfde keer dat hij het stuk regisseert. Zijn mijmeringen worden verstoord door Anna Egerman, een bezielde jonge actrice die binnenkomt, omdat ze zogenaamd een armband vergeten is. Anna lokt een gesprek uit. Ooit, in een ver verleden, had Hendrik een relatie met haar overleden moeder Rakel. Anna had een hekel aan haar. »

SKaGeN »

Slapend Rijk
6/3/2018

Theatercollectief SKaGeN staat sinds 18 jaar garant voor wervelend, kritisch en avontuurlijk theater. Groteske gotiek? Uitgepuurd minimalisme? Een berg baanbrekende techniek of het grote niets? Zelfs wie het gezelschap goed kent, weet niet wat te verwachten. »

Het nieuwstedelijk »

Een ontgoocheling
13/3/2018

Een ontgoocheling is een muziektheatervoorstelling over de verwachtingen die ouders in hun kinderen stellen en de impact daarvan op die kinderen. Van Aken kiest na Het Dwaallicht in 2010 opnieuw voor een tekst van Willem Elsschot. Het Dwaallicht werd dé theaterhit van de Zomer Van Antwerpen en bereikte daarna meer dan twintigduizend toeschouwers in de zalen. »

Toneelhuis »

Vergeef Ons
20/3/2018

In Vergeef Ons speelt regisseur Guy Cassiers een spel met de traditionele familiesaga. De zwakheden van de personages worden in hoog tempo opgevoerd, als in een soort ‘soap-on-speed’. Vergeef ons is een schrijnende, maar vaak ook humoristische schets van een maatschappij die haar eigen hoekstenen – gezin, familie en vriendschap – onderuit haalt. »

Ontroerend Goed »

Fight Night
31/3/2018

Ontroerend goed daagt het publiek bij elke voorstelling uit om voorbij de grenzen van theater te kijken en te denken. Heel vaak vertrekken ze daarbij vanuit hun heel eigen persoonlijke ervaringen om zo bij grotere thema’s uit te komen. De spanning van het onvoorspelbare vormt vaak het vertrekpunt en het publiek zelf is voor hen de hoofdrolspeler. »

Nico Sturm & Jonas Van Geel »

Gisteren was het Geweldig
6/4/2018

'Gisteren was het Geweldig' belooft een warme, ontroerende avond te worden, waar alles van een (h)eerlijke authenticiteit getuigt, met een zelfgebouwd decor, met zelfgeschreven nummers, zelfs met zelfuitgevoerde stunts … Het is vooral een liefdevolle clash tussen twee gezworen kompanen, een ode aan de vriendschap die ze botvieren vanuit hun bewondering voor de oude revue met zijn bestofte moppen, belegen grappen en herkenbare grollen. »

Theater Terra »

De Kleine Zeemeermin
7/4/2018

Beleef de mysterieuze onderwaterwereld van De Kleine Zeemeermin. Theater Terra, bekend van zijn betoverende muziektheatervoorstellingen, maakt een compleet nieuwe familiemusical naar het wereldberoemde sprookje van Hans Christian Andersen. »

Theater Utrecht »

Platonov
12/4/2018

Platonov van Theater Utrecht biedt een confronterende blik in het leven van een hechte groep vrienden die samenwonen in een grote loft in de stad. Ze worstelen met het leven, de liefde en met elkaar. Regisseur Thibaud Delpeut zet met tien jonge talentvolle acteurs op een briljante manier een voor iedereen herkenbaar en confronterend beeld van deze tijd neer. Delpeut maakte een radicale en moderne bewerking van de oorspronkelijke tekst (1881) van Anton Tsjechov (vertaling Jacob Derwig). Bereid je voor op een onstuimige avond in het theater. »

Toneelgroep Maastricht »

La Superba
17/4/2018

Wie eerder durfde verdwalen in de briljante roman van Ilja Leonard Pfeijffer, voelt ongetwijfeld nog de broeierige sfeer van de Italiaanse stad Genua, La Superba. De topcast van toneelgroep Maastricht sleurt je mee in dit zwoele labyrint van ratten en kerken, van gelukzoekers en avonturiers. »

KVS »

Para
20/4/2018

‘Dit is niet zomaar een toneelstuk. Nee, het is een evenement van nationaal belang: een oefening in herinneren en empathie’, verzekerde De Standaard iedereen na de première van Para. Nochtans nam het bejubelde succestrio dat tekende voor de theaterhit Missie een groot risico. De hooggespannen verwachtingen inlossen, was geen evidente onderneming. Maar, met Para bevestigt Bruno Vanden Broecke zich als een van de grootste acteurs van zijn generatie én als ‘de koning van de monoloog’, aldus andermaal De Standaard. »

Studio Orka »

Zoutloos
22,25/4/2018

Studio ORKA maakt theater op bijzondere plekken en laat zich inspireren door de mensen die er wonen. Voor deze creatie nestelde het gezelschap zich in 2014 in een woon- en zorgcentrum. De voorstelling kende onnoemelijk veel succes en wordt nu hernomen. »

Das Fräulein Kompanie »

Tristesses
24,25/4/2018

Op het einde van het theaterseizoen halen we een absolute topper in huis. De voorbije twee jaar sloeg deze spraakmakende voorstelling publiek en programmatoren tot verstomming op internationale podia en festivals. Met TRISTESSES creëerde de Waalse theatermaakster Anne -Cécile Vandalem een even bizarre als beklijvende theaterervaring, zowel op het vlak van verhaal, spel, enscenering en sfeer. »

Stedelijk Conservatorium »

Plankenkoorts
2/5/2018

Tijdens de Week van de Amateurkunsten slaan Cultuurcentrum Brugge en Conservatorium Brugge de handen in elkaar om een intieme toneelavond te brengen in een uniek kader. De toneelwerking, onder leiding van Dirk Van Den Broeck, levert elk jaar heel wat getalenteerde studenten af. Dit jaar bewijzen ze opnieuw hun kunnen tijdens WAK. »

Hof Van Eede, KOPERGIETERY & LAZARUS/ARSENAAL »

Salon Secret
9/5/2018

We kunnen vandaag terugvallen op een nooit geziene batterij aan communicatiemiddelen. Er is telefoon, gsm, mail, facebook en twitter, maar toch lijken we elkaar steeds minder echt te kunnen bereiken. Als we elkaar dan al vinden, dan dringt nog weinig wezenlijk tot ons door. »

Dood Paard & Adelheid/Female Economy »

Matglazen Vensters
16/5/2018

Het echtpaar Doeze en Tacita zijn inmiddels aanbeland aan de verkeerde kant van de vijftig. Wat misschien ooit liefde is geweest, nam jaren geleden al de vorm aan van gewenning en berusting. De wereld verandert sneller dan het tweetal kan bijhouden. Het leven heeft zijn beloften of althans hun verwachtingen niet nagekomen. Maar, dan komt er toch deining in de rimpelloze vijver met de komst van Beau, de zoon uit een eerder huwelijk van Doeze. »