D W D V Z Z M D W D V Z Z M D W D V Z Z M D W D V Z Z M D W D
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31  

PRODUCTIEOVERZICHT

DANS

Omar Rajeh / Maqamat »

Beytna
27/9/2017

‘Beytna’ betekent in het Libanees ‘uitgenodigd worden bij iemand thuis’. Eten speelt daarbij een wezenlijke rol. Zo ook in deze voorstelling. Een gelegenheidscollectief van dansers en muzikanten uit verschillende continenten en culturen ontmoeten elkaar rond een banket. De zeven kunstenaars koken, eten, drinken, praten en dansen. Aan tafel houden ze de hedendaagse dans uit ieders land tegen het licht. Hoe verhoudt die zich tot de traditie? Wat is de betekenis van ‘hedendaags’? »

Mithkal Alzgair »

Displacement
5/10/2017

In Displacement onderzoekt hij hoe de dreigende sociale, politieke en religieuze omstandigheden het Syrische lichaam beïnvloeden. Als een chirurg ontleedt Alzghair het erfgoed dat hij in zich draagt. Hij registreert de intenties en het vermogen van het lichaam: dat van de traditionele dans en de spirituele trance, het oorlogszuchtige lichaam en het lichaam in ballingschap. »

Théâtre National de Chaillot / José Montalvo »

Y Olé!
13/10/2017

José Montalvo geldt als een van de meest avontuurlijke Franse choreografen. Hij houdt niet zo van vaste conventies en vindt er dan telkens zelf maar nieuwe uit. Zijn voorstellingen gaan ondertussen veel verder dan louter dans, het zijn spektakels waarin theater, video, humor en spel zitten verwerkt. De voorbije jaren keert hij steeds vaker terug naar zijn eigen Spaanse roots. »

Serge Aimé Coulibaly »

Kalakuta Republik
18/10/2017

Serge Aimé Coulibaly werd geboren in Burkina Faso. Als danser en choreograaf toert hij sinds 2002 de wereld rond. Zijn werk is geworteld in de Afrikaanse cultuur. Zijn dans is krachtig en expressief, zit vol emotie, reflectie en hoop. Voor deze voorstelling vond hij inspiratie in het leven en de muziek van de mythische Fela Kuti, icoon van de Afrikaanse cultuur en de uitvinder van de Afrobeat. »

Jan Fabre & Troubleyn »

Belgian Rules / Belgium Rules
3/11/2017

"Belgian Rules/Belgium Rules" is Fabres theatrale ‘selfie’ van zijn roots. Muzikant Raymond van het Groenewoud schrijft de lijfliederen en Johan de Boose de tekst. »

Villanella & Maria Clara Villa-Lobos »

Alex in Vuilbakland
4/11/2017

Net zoals Alice uit het boek van Lewis Caroll een wit konijn achterna huppelt en zo in Wonderland aankomt, wordt Alex 's nachts door een speelgoedkonijn meegelokt om haar pluchen diertjes te zoeken. Zo belandt Alex in Vuilbakland. Op een enorme vuilnisbelt vol afgedankte spullen en plastiek, ontmoet ze vele vreemde, kleurrijke en grappige personages die haar meenemen naar een wonderlijke wereld. »

Rianto & Nani Topeng Losari Cirebon »

Medium & Losari Maskerdans
16/11/2017

De Javaanse danser Rianto leerde in zijn thuisstreek van de oude meesters de genderoverschrijdende lengger-dans. Voor zijn solo Medium werkt hij samen met de toonaangevende Indonesische cineast Garin Nugroho en met percussionist/vocalist Cahwati. In het tweede luik van de avond begeleidt een indrukwekkend gamelan-ensemble, dat is een orkest met traditionele Javaanse slaginstrumenten, de Topeng Cirebon, een typische gracieuze maskerdans uit West-Java. »

Christian Rizzo / ICI - CCN Montpellier »

Le syndrome ian
7/12/2017

Londen, eind jaren 70. De vrolijk swingende glitterdisco beleeft zijn hoogdagen, maar tegelijk groeit er ook een donkere muziekcultuur. Zanger Ian Curtis van de groep Joy Division maakt poëtische en sombere muziek waarop elektrisch, hoekig en schokkerig gedanst wordt. Hoe konden disco, post-punk en new wave tegelijkertijd bloeien? Kunnen zij elkaar in één lichaam treffen? In zijn opzwepende groepswerk 'Le syndrome ian' zoekt Christian Rizzo een antwoord op deze vragen, voor de gelegenheid op een gouden dansvloer. »

Vania Vaneau »

Blanc
8/12/2017

Via trance en veelvoudige metamorfoses onderzoekt choreografe Vania Vaneau samen met gitarist Simon Dijoud welke mentale en fysieke lagen een individu definiëren. Elk mens bestaat uit een spectrum aan karakteristieken, net zoals wit licht uit alle kleuren bestaat. Blanc doet denken aan heidense en sjamanistische rituelen en roept de sfeer op van een geheime en geladen ceremonie. »

Ballet de l'Opera de Lyon »

Second Detail / TURNING_motion sickness version
9/12/2017

In Second Detail reconstrueert de befaamde choreograaf William Forsythe de klassieke (ballet)-canon. De recente choreografieën van de Italiaanse Sciarroni – de tweede dansmaker in dit tweeluik – zijn geïnspireerd op verrassende fysieke handelingen: Beierse volksdansen, jongleren of handbal, gespeeld door blinde mensen. »

Sorour Darabi »

Farci.e
10/12/2017

Een androgyne solo die flirt met de grenzen van gender »

Mor Demer »

Oscillations
10/12/2017

Een ontluikend landschap dat emoties, absurditeit en humor ademt »

Marlene Monteiro Freitas »

Jaguar
10/12/2017

Marlene Monteiro Freitas is een sensatie in de internationale danswereld. Haar fenomenaal uithoudingsvermogen en unieke bewegingstaal - met dank aan haar Kaapverdische roots - maken van haar een bijzondere en stoutmoedige choreografe. Opvallend in haar werk zijn de vaak complexe en ononderbroken ritmes in muziek en beweging. In Jaguar raakt een koppel tennisspelers op drift nadat hun relatie stukloopt. »

Marco Berrettini »

iFeel2
12/12/2017

De Italiaans-Duitse choreograaf Marco Berrettini werd op zijn vijftiende Duits kampioen discodansen. Al sinds 1986 maakt hij eigen, vaak controversieel werk: van performances in musea over video-installaties tot totaalconcepten. In het internationaal bejubelde iFeel2 ontleedt Berrettini de mens door zijn dansers als marathonlopers in ontbloot bovenlijf steeds weer hetzelfde thema te laten uitvoeren. Het bizarre zilverkleurige struikgewas, het blauwachtige schemerlicht en de prikkelende muziek maken van dit duet een verrassende trip. »

Latifa Laâbissi »

Adieu et Merci
13/12/2017

Adieu et Merci is een ode aan een ritueel dat in werkelijk elke voorstelling terugkomt: het groeten. In deze solo laat scenografe Nadia Lauro een prachtig purperen gordijn bewegen. Het kleurrijke, ‘levende’ decor en Laâbissi’s hartverwarmende groeten maken van de scène een imposante tableau vivant. »

Ohad Naharin & Batsheva Dance Company »

Last Work
14/12/2017

Ohad Naharin, choreograaf van de toonaangevende Israëlische Batsheva Dance Company, mocht ooit actrice Natalie Portman trainen voor haar balletrol in de film Black Swan. The New York Times noemde hem ‘een van de fascinerendste dansmakers op deze planeet’. Zijn choreografieën worden bestempeld als sensueel, suggestief, meeslepend en ontroerend. Identiteit, conflict en overleven zijn geliefde thema’s. Last Work is een voorstelling over mensen die ‘anders zijn’ naast de samenhorigheid van de groep. »

Vincent Dupont »

Hauts cris (miniature) - AFGELAST
15/12/2017

Deze voorstelling werd helaas afgelast. »

CCN Ballet de Lorraine »

ELEMENTEN I - Room // Le Surréalisme au service de la Révolution
16/12/2017

De Vlaams-Zwitserse Cindy Van Acker opent deze spannende double bill met haar ELEMENTEN I – Room, een dansvoorstelling die helemaal rond het idee van beperkingen draait. Het is de eerste uit een reeks stukken die Van Acker aan de geometrische principes van de Griekse wiskundige Euclides wil wijden. Voor zijn stuk Le Surréalisme au service de la Révolution liet de vooraanstaande Spaanse choreograaf Marcos Morau zich inspireren door surrealist Luis Buñuel en diens voorliefde voor dromen, maatschappijkritiek en de traditioneel Spaanse volkstrommel. »

Christian Rizzo / ICI - CCN Montpellier »

D'à côté
17/12/2017

In 'D'à côté' ondergaan drie ongeïdentificeerde wezens een metamorfose in een bewegend landschap. Dansers en vreemde figuren gaan in dialoog met licht en geluid en nodigen elkaar uit in hun eigen universum. »

Club Guy & Roni en Slagwerk Den Haag »

TETRIS Mon Amour
18/1/2018

TETRIS Mon Amour is een metafoor voor het echte leven. Wie zichzelf harder pusht, kan zijn levensscore verbeteren. Zaak is vooral je zelfbeheersing niet te verliezen. De lat ligt steeds hoger en de totale ineenstorting ligt altijd op de loer. De muziek is van Thijs de Vlieger, bekend van het succesvolle elektronische trio NOISIA. »

Compagnie Fêtes galantes / Béatrice Massin »

Mass B
24/1/2018

Met haar passie voor barokke dans wordt de Franse choreografe Béatrice Massin wel eens ‘een muzikant van de ruimte’ genoemd. Haar nieuwste creatie Mass B, op fragmenten uit Bachs Hohe Messe en deels bewerkt door geluidskunstenaar Emmanuel Nappey, balanceert zorgvuldig tussen barokke en hedendaagse dans. Het resultaat is een energieke dialoog tussen het individu en de groep: de kunst van de fuga, maar dan in een gedanste versie. »

Lemm&Barkey & Needcompany »

Forever
7/2/2018

Nadat artsen een fatale hartziekte vaststellen bij Gustav Mahler, schrijft hij Das Lied von der Erde (1909). Van het laatste deel - Der Abschied - maakt hij een van zijn persoonlijkste composities. Aan een vriend schrijft hij: ‘Ik heb alles verloren dat me tot de persoon maakte die ik was. Ik moet opnieuw leren lopen zoals een kind.’ »

Olivier Dubois »

Auguri
17/2/2018

In 2015 sloot Olivier Dubois – het enfant terrible van de Franse dansscene – December Dance af met de hypnotiserende voorstelling Tragédie, een ware uitputtingsslag voor achttien naakte dansers. In Auguri onderzoekt hij het lot van de mensheid via de dans. Op de energieke en machinale muziek van François Caffenne springen, rennen en jagen elf vrouwen en elf mannen als een zwerm vogels op de scène. Een soms onheilspellende en dan weer utopische blik op het menselijke bestaan. »

Trajal Harrell »

Antigone Sr. / Twenty looks or Paris is burning at the Judson Church (L)
22/2/2018

New York, begin jaren 60. In Greenwich Village vindt een groep dansers en choreografen, onder wie Lucinda Childs en Steve Paxton, de postmoderne dans uit. Ze zijn blank, behoren tot de artistieke elite en introduceren alledaagse, authentieke bewegingen in de danstaal. Tegelijkertijd ontstaat in de 'ballrooms' van Harlem de 'voguing dansstijl', beoefend door Afro-Amerikanen en Latino’s, door gays en transseksuelen. 'Voguing' is heel erg ‘poppy’ en modieus, maar zoekt evenzeer naar ‘echte’ bewegingen. »

Natalia Pieczuro »

This Kind of Bird Flies Backwards
23/2/2018

Natalia Pieczuro zet tijdens Bits of Dance haar eerste stappen als choreografe. Voor deze solo haalt ze inspiratie uit momenten vol extreme gevoelens, momenten waarop we het gevoel hebben dat we leven. Ze bouwt een ritueel universum op en gaat in dialoog met drummer Bjorn Lescouhier. »

Charlotte Goesaert »

Loophole
23/2/2018

Twee topentertainers bouwen in zeven loops een waarheid op en breken die weer af. Stemkunstenaar Joost Maaskant en performer Evangelos Biskas – met roots in urban dance en moderne dans – verleiden met opzwepende dansmoves, hypnotiserende muziek en persoonlijke bekentenissen. Charlotte Goesaert combineert beweging, tekst, liedjes, composities, stemkunst en mime en doorbreekt op speelse wijze de traditionele barrières tussen performers en publiek. »

Alexander Vantournhout »

Red Haired Men
24/2/2018

Alexander Vantournhout en zijn vier performers laten zich inspireren door mini prozateksten van de Russische absurdistische schrijver Daniil Charms, voor deze hedendaagse dansvoorstelling vol magie, circus, contortionisme (een vorm van extreme acrobatiek) en tekst. »

Koen De Preter »

Dancing
24/2/2018

Choreograaf Koen De Preter daagt zichzelf uit als danser. Voor Dancing trekt hij alle registers open: het wordt radicaal poëtisch, absurd, romantisch, beklijvend en rauw. Hij belooft ‘pure movement and sweat’, als in een maffe discotheek. Tijdens Bits of Dance toont hij zijn prille werk aan jullie: gloednieuw materiaal en pure impro. »

Lea Moro »

(b)reaching stillness
24/2/2018

'(b)reaching stillness' gaat over de fysieke mogelijkheden van traagheid en over de dynamiek van theatraal geaarzel. Drie ogenschijnlijk emotieloze halfnaakte lichamen verschijnen in een diepblauwe fluwelen achtergrond. Subliem en onbeweeglijk alsof alle leven uit hen is verdwenen. Leven en dood, stilstand en vergankelijkheid versmelten met elkaar. »

Cas Public & KOPERGIETERY »

9
25/2/2018

In het voorjaar van 2017 creëerde Cas Public, samen met KOPERGIETERY de dansvoorstelling 9 waarin de magistrale 9de symfonie van Beethoven centraal staat. Beethoven voltooide dit bijzondere muzikale meesterwerk op het moment dat hij al volledig doof was. Choreografe Hélène Blackburn neemt voor 9 een atypische danser als vertrekpunt: Cai Glover. Ook hij is doof. Samen met vijf horende danst hij op Beethovens muziek met snelle, precieze en harmonieuze bewegingen. »

Rachid Ouramdane »

Tordre
8/3/2018

Deze voorstelling werd afgelast. »

Flamenchica Mundi »

De Olé Olé Koffer
21/3/2018

De Spaanse flamencodanseres en docente Teresa Jaldón heeft in Amsterdam een bloeiende flamencodansschool, ook voor kinderen. Zo legt ze een stevige basis voor de toekomst van de flamenco in Nederland. Samen met het Flamenchica Mundi gezelschap maakte ze een kleurrijke familievoorstelling over een vrolijke Spaanse hippie die de wereld afreist met een oude magische koffer vol flamencoverhalen. »

Compañía Antonio Molina 'El Choro' »

Aviso: Bayles de Jitanos
24/3/2018

Dat Antonio Molino 'El Choro' voorbestemd was voor flamenco stond in de sterren geschreven. Hij is geboren en getogen in Andalusië, de bakermat van het genre. Als zoon van de bekende acteur en flamenco-danser Antonio Molina zit de dans en de muziek hem in het bloed. Na een intensieve opleiding bij grootmeesters als Javier Latorre, Israel Galván en Rafael Campallo, toerde hij de wereld rond in voorstellingen van Manuela Carrasco, Javier Barón en Vicente Amigo. Met Aviso: Bayles de Jitanos waagt hij zich aan zijn eerste eigen creatie. »

zero visibility corp. / Ina Christel Johannessen »

Frozen Songs
29/3/2018

Toen in 2008 de Wereldzadenbank werd opgericht, werd een oude droom van de Verenigde Naties werkelijkheid. Deze opslagplaats voor plantenzaden van over de hele wereld bevindt zich in de permafrost, ver weg van oorlog en conflict. Wat daar bewaard wordt, kan op één dag de wereld redden. Frozen Songs is een ode aan het leven en ontvouwt zich op de scène met de kracht van een plant die geleidelijk tot wasdom komt. »

Jan Martens / GRIP in samenwerking met NAH »

RULE OF THREE
18/4/2018

Voor RULE OF THREE werkt Jan Martens voor het eerst met live muziek als stuwende kracht. NAH, een Amerikaanse producer en drummer mixt zowel live als geprogrammeerde drums met gevonden geluiden en gemanipuleerde samples. Zijn muziek draagt sporen van DIY punk, noise en avant jazz en baadt in de rusteloosheid van hip hop. »

Wim Vandekeybus / Ultima Vez »

Go Figure Out Yourself - in het kader van de Dag van de Dans
28/4/2018

Dat Vandekeybus als choreograaf en danser graag grenzen aftast, is al vele jaren duidelijk. In Go Figure Out Yourself doorbreekt hij definitief de denkbeeldige vierde wand in het theater. Een host en zijn gevolg nemen het publiek mee naar het cabaret der vragen waarbij ‘Go Figure Out Yourself’ als enig voorlopig mogelijke antwoord geldt. »

Salva Sanchis »

Radical Light
4/5/2018

In Radical Light gaat choreograaf Salva Sanchis in dialoog met de muziek van Discodesafinado, het muzikale duo waarmee sound designer en componist Senjan Jansen en Joris Vermeiren een fusie van minimale techno en experimentele elektronica brengen. Jansen verzorgde de sound design en/of mixing voor films als Anyway The Wind Blows, Linkeroever en Ex-drummer. Hij werkte ook al samen met Wim Vandekeybus. »

Danspunt »

De Grote Belgische Dansvitrine
5/5/2018

Danspunt, het steunpunt voor dans en beweging in Vlaanderen en Brussel, presenteert tijdens de Grote Belgische Dansvitrine aanstormend talent en straffe dans op het podium van de Brugse Stadsschouwburg. »