D W D V Z Z M D W D V Z Z M D W D V Z Z M D W D V Z Z M D W D
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31  

PRODUCTIEOVERZICHT

CONCERT

Cultuurmarkt »

feestelijke opening van het culturele seizoen
17/9/2017

Ook dit jaar neemt Cultuurcentrum Brugge met veel enthousiasme deel aan de Cultuurmarkt. Op deze dag stellen we niet alleen onze deuren open, maar presenteren we ook teasers van wat we komend seizoen in petto hebben. »

Belgian Brass & Frank Deleu »

Slotconcert beiaardseizoen 2017
21/9/2017

In de middeleeuwen waren in alle grote steden koperblazers actief. Bij grote feestelijkheden konden blazersgroepen soms meer dan 20 musici bevatten. Hun muziek was ook nauw verbonden met de beiaard. Tijdens het concert geven afscheidnemend stadsbeiaardier Frank Deleu en Belgian Brass dit historische blazersrepertoire een stevig swingende, hedendaagse toets. »

PURA VIDA ft. BLEUE + OZI ONE »

Daverend/Unplugged
22/9/2017

Een nieuw seizoen openen, betekent feest! Het collectief PURA VIDA opereert vanuit de Lost Ark Studio van Bregt De Boever in Maria-Aalter, maar heeft van bij het ontstaan in 2006 heel wat Bruggelingen in de rangen. Live staan ze garant voor een show vol energieke rootsreggae, beïnvloed door dub, blues, ska en soul. »

The Band by Winterland '76 & special guests »

The Last Waltz
23/9/2017

Het afscheidsconcert van The Band, de voormalige begeleidingsgroep van Bob Dylan, op 25 november 1976 in de Winterland Ballroom in San Francisco, geldt in het geheugen van menig rock- en folkfanaat als het orgelpunt van een generatie artiesten die de muzikale contouren van de sixties en seventies inkleurden. Veertig jaar na datum herhaalt het kruim van de jonge Belgische rockscene dit gedenkwaardige feestje tijdens een zinderend tributeconcert. »

Le Mystère des Voix Bulgares »

concert
30/9/2017

Na een onderbreking van meer dan 20 jaar maakt dit uitzonderlijk getalenteerd en populair ensemble in de herfst van 2017 een comeback. In dit nieuwe album gaat het koor op zoek naar de link tussen Bulgaarse folk en andere tradities en culturen, zonder evenwel de identiteit en eigenheid van de Bulgaarse stemmen te verliezen. Hiermee geven ze de traditionele folk een heel nieuw en internationaal élan. »

Nothin' But The Blues »

caféconcerten
1,2,5,9,13,16,23/10/2017

Oktober is bluesmaand bij Cultuurcentrum Brugge. Naast de ongetwijfeld fantastische concerten op 6 en 7 oktober in de Stadsschouwburg bieden we je graag een waaier van evenementen aan die je volledig onderdompelen in de authentieke sfeer van de blues. Lokale en minder lokale helden brengen de blues terug naar haar natuurlijke biotoop: de bruine kroeg. Want geef toe, waar klinkt de blues bluesier dan op halfduister café? »

Forever Amy »

concert
4/10/2017

Forever Amy neemt je mee op een overweldigende trip doorheen het oeuvre van deze extravagante artieste. Zangeres Alba Plano levert de perfecte jazz- en soulstem. Ze wordt begeleid door de originele band van Amy Winehouse. Dichter bij 'the real thing' kun je niet meer geraken. »

The Dave Specter Band featuring Tad Robinson + The Blues Vision »

concert
6/10/2017

De Amerikaanse gitarist en producer Dave Specter geniet internationaal erkenning als een van de meest in het oog en oor springende vertegenwoordigers van de nieuwe generatie bluesmuzikanten uit Chicago. Vooraleer hij zijn eigen band in het leven riep, was hij actief aan de zijde van legendarische bluesgrootheden zoals onder andere Buddy Guy, Junior Wells, Otis Rush, Kim Wilson, Magic Slim en Otis Clay. »

The Corey Dennison Band + Guy Verlinde & The Houserockers »

concert
7/10/2017

The Corey Dennison Band bestaat pas vijf jaar, maar veroverde blueshoofdstad Chicago in een handomdraai. Ze zijn er tegenwoordig de meest succesvolle band en palmen nu ook de rest van de wereld in. Hun cd uit 2016 op het kwaliteitslabel Delmark was genomineerd voor een Blues Music Award in de categorie 'Best Emerging Artist Album' en ondertussen is ook de nieuwe cd ingeblikt. »

Maple Tree Entertainment Limited »

The Simon & Garfunkel Story
8/10/2017

Met niet meer dan een stem en een gitaar veroverden twee gewone jongens uit Queens, New York, in korte tijd de wereld met hits als Mrs Robinson, Bridge over troubled water of Homeward Bound. Hun grote doorbraak kwam er met de film The Graduate , waarin onder andere de jonge Dustin Hoffman schitterde. Hun muziek met vaak mild kritische teksten, bezorgde hen een unieke plaats in de muzikaal avontuurlijke jaren zestig. »

Buscemi & Michel Bisceglia Ensemble »

Alternative soundtrack for Nosferatu
14/10/2017

Het plot van de film van Friedrich Wilhelm Murnau baseert zich op het boek Dracula van Bram Stoker, één van de grootste klassiekers uit de literatuurgeschiedenis. Buscemi en Michel Bisceglia zijn niet aan hun proefstuk toe op het vlak van filmmuziek en componeren ook nu een inventieve nieuwe soundtrack. »

The Analogues »

Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band
17/10/2017

Na hun geslaagde Magical Mystery Tour laadt de Nederlandse groep The Analogues opnieuw een museum aan Beatlesinstrumenten uit om zo authentiek mogelijk het geluid van de originele band te benaderen. Ze gaan nu zelfs nog een stapje verder, want zelf hebben The Beatles het album Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band nooit live gespeeld. »

YUKO »

Cher Ami
21/10/2017

Cher Ami vormt een intrigerende en hoogst originele mix van tekst, livemuziek en animatiefilm. Het verhaal is waargebeurd en gaat over drie dieren die tijdens de Eerste Wereldoorlog meevochten aan het front in Vlaanderen. Dieren waren toen een bron van rijkdom, dienen als werkkracht en werden ook ingezet op het strijdtoneel. De voorstelling toont de oorlog op die manier vanuit een heel eigen en vormelijk zeer vernieuwende, hedendaagse ooghoek. »

Hermit + Budget Trash »

Daverend/Unplugged
27/10/2017

Begin 2014 schreef Alexander Einfinger Your Kind Of Fate en besloot de demo onder de naam Hermit op YouTube te zetten. Enkele maanden later was Hermit niet langer een soloproject, maar een vijfkoppige band. In juni 2015 verscheen het eerste album Songs For Solitude. De songs nemen je mee in hun donkere, melancholische wereld. Vorig seizoen speelden ze nog een Daverend concert, deze keer doen ze het Unplugged! »

Lambchop »

Flotus
28/10/2017

De Amerikaanse groep Lambchop is met grote voorsprong één van de merkwaardigste fenomenen die het gehucht Nashville de voorbije decennia afleverde. Wie Nashville, Tennessee hoort, denkt onwillekeurig aan het muziekgenre ‘americana’. Dat is inderdaad een kenmerk van Lambchop, maar daarnaast is de groep ook niet vies van intense porties invloeden uit postrock, soul en lounge. »

JL BAND »

Last But Not Least (A Tribute to James Last)
29/10/2017

Orkestleider Jos Loffens vat dit concert op als een nostalgisch eerbetoon aan de gevarieerde sound en geraffineerde muzikale arrangementen van deze internationale ster. »

SLESH Streaming Session feat The Hook Up »

Slesh Streaming Sessions i.s.m. Cultuurcentrum Brugge
2/11/2017

Met de donkere winterdagen voor de deur zoekt SLESH Streaming Sessions de gezelligheid van de Stadsschouwburg op. In één van de best bewaarde stadstheaters van Vlaanderen krijgen ze de unieke kans een streaming sessie te houden, in de met bladgoud bedekte foyer zal The HOOK UP de deuntjes verzorgen. »

Les Amazones d'Afrique »

République Amazone
12/11/2017

Als eerste ‘all-female’ groep van West-Afrika staat het muzikale collectief Les Amazones d’Afrique niet alleen voor een sterk statement, maar ook voor een opwindende muzikale reis. Of ze nu onbetwiste sterren of geliefde geheimen zijn, elk van de dames behoort tot de meest geprezen muzikanten van de Malinese muziek. Op elegante wijze brengen Les Amazones d’Afrique verschillende generaties en energieën samen. »

The Spectors + The Yellow Machine »

Daverend/Unplugged
17/11/2017

Bassiste en songwriter Marieke Hutsebaut voert al sinds 2012 The Spectors aan, een vierkoppige band die zijn eigen stempel drukt op een muzikale mix van shoegaze, dreampop en new wave. »

Peter Koelewijn - AFGELAST »

Peter Koelewijn & Vrienden special
18/11/2017

Slecht nieuws voor de fans van Peter Koelewijn. Omwille van agendaproblemen dient Peter Koelewijn de concertreeks voor het najaar 2017 een jaartje uit te stellen. Maar er is ook goed nieuws. Wij konden ondertussen al een nieuwe datum voor volgend seizoen onderhandelen. Peter Koelewijn doet op zaterdag 10 november 2018 de Brugse stadsschouwburg aan en deze keer samen met The Rockets. Wie tickets reserveerde voor het concert van zaterdag 18 november 2017, hoeft niet opnieuw te reserveren. De tickets en plaatsen blijven geldig voor de nieuwe concertdatum van zaterdag 10 november 2018. Voor wie deze nieuwe datum echter niet past, krijgt zijn/haar ticket(s) terugbetaald. »

Albert Hammond »

Songbook World Tour
23/11/2017

Met zowat 360 miljoen verkochte platen behoort Albert Hammond tot de grootste songwriters ooit. Heel terecht mocht hij in 2008 zijn naam bijschrijven in de Songwriters Hall of Fame. 'It never rains in Southern California', maar vandaag heel uitzonderlijk ook niet in Brugge. »

Karim Baggili »

Apollo You Sixteen
24/11/2017

Karim Baggili voorstellen hoeft nauwelijks nog. Deze muzikale Brusselaar met roots in Jordanië en Joegoslavië doorkruist al meer dan 20 jaar de wereld op zoek naar inspiratie voor zijn muziek. Keer op keer weet hij het publiek te betoveren met zijn gitaar en ud of Arabische luit. »

The Violent Husbands »

Eindelijk Eerlijk
25/11/2017

Met hun laatste succesplaat Hot Wood, volledig opgenomen aan een kampvuur onder een verlaten spoorwegbrug, zijn The Violent Husbands een nieuwe weg ingeslagen. Ze gaan steeds verder terug naar de oorsprong en de oerfuncties van muziek. Ze onderzoeken hoe ze die verhalen kunnen ervaren in hun oorspronkelijke puurheid, rechtstreeks vanuit de bron. »

Günther Neefs »

Special Request
26/11/2017

De theatertour Special Request voert je mee op een stijlvolle en swingende muzikale reis met stevige standards en tijdloze ballads van blanke en zwarte stemmen uit diverse genres en generaties. Van Lionel Richie tot Raymond of van Sinatra tot Christophe en Earth Wind and Fire. »

De Frivole Framboos & Brussels Jazz Orchestra »

Dubbel Geboekt
29/11/2017

Het moet de ergste nachtmerrie zijn van elke organisator. Door een vergissing staan op dezelfde avond twee verschillende acts geprogrammeerd in dezelfde zaal. Beide gezelschappen staan voor de deur en alle tickets zijn al weken de deur uit. Het zal je maar overkomen. Je bent vanavond dan ook getuige van de 'clash' tussen de minutieus geregelde timing en improvisatiedrift van Brussels Jazz Orchestra en het al even ingenieus gegoochel met noten en akkoorden van De Frivole Framboos. »

Lucas Van den Eynde, Barbara Dex & Clara Cleymans »

Kleinkunsteiland: de klassiekers
2/12/2017

Na drie edities vonden de stemmen achter het Kleinkunsteiland de tijd rijp om een pakkend overzicht te brengen van de absolute klassiekers. Drie charismatische zangers halen de hits van o.a. Boudewijn de Groot of Wim Sonneveld van onder het stof, maar lenen hun stembanden ook aan de muziek van jongere generaties, zoals Noordkaap, Gorki of Wigbert. »

Abba Gold »

concert
3/12/2017

6 april 1974, Brighton: de Zweedse inzending Abba wint het Eurovisiesongfestival met het controversiële hitje Waterloo. Helemaal in de sfeer van de toen heersende glamrock verschenen Agnetha, Anni-Frid, Björn en Benny in kitscherige glitterkostuums, met bijgeleverde plateauzolen en stergitaren en sloegen hiermee zowel pers, jury als kijkend Europa met verstomming. »

Film met live soundtrack door Cerceuil »

Eraserhead (David Lynch)
8/12/2017

Puce Moment is een project van Nicolas Devos en Pénélope Michel, de oprichters van de Franse elektropopgroep Cercueil. Hun beeldende en zintuiglijke aanpak leidt tot meeslepende voorstellingen met muziek, beeld en verhaal. Ze componeerden de originele soundtrack voor heel wat fictiefilms, documentaires en cine-concerts en sinds 2012 reizen ze door Europa met een volledig herwerkte en live gespeelde soundtrack van David Lynchs cultfilm Eraserhead uit 1977. »

Sioen »

Sioen Plays Graceland
20/12/2017

De Gentse rasartiest Sioen ging aan de slag met deze legendarische plaat en werkte hiervoor, net als Paul Simon zelf, met Zuid-Afrikaanse zangers. Het begon allemaal op Gent Festival als een éénmalig project, maar na twee uitverkochte avonden zorgde het enthousiasme van het publiek voor een vervolg dat voorlopig nog géén einde kent. »

Wim Opbrouck »

Singalong met de Wim Opbrouck Singalong Songbook
21/12/2017

Dit seizoen komt publiekslieveling Wim Opbrouck opnieuw naar Brugge, als een licht in de donkere decemberdagen. Met een piano, trompet, drum, bas en heel veel liedjes doet hij de kou buiten en wellicht ook menig hart binnen smelten. Hij opent voor jou zijn eigen ‘Singalong Songbook’ met daarin opgenomen wonderlijke interpretaties van evergreens en eigenzinnige versies van meeslepende klassiekers. »

Lucy and The Birds + From Whence We Came »

Daverend/Unplugged
23/12/2017

De band rond singer-songwriter Elke Bruyneel kwam twee jaar geleden al zacht en met veel goesting aan de deur kloppen met de fel gesmaakte EP 'Lucy and The Birds'. Anno 2016 laat 'Stories In Between' een volwassener, rijker, meer gelaagd en - vooral - eigen geluid horen. Met dit album eist ze nu definitief haar plek op tussen de grote vrouwenstemmen van ons land. De plaat laveert tussen pop-jazz met een triphop-feel en haakt zich hier en daar lekker vast in stevige poprock, gekruid met een vleugje percussief experiment. »

HOMERECORDS.BE »

Labeldag
13/1/2018

Geen voorstelling die beter thuishoort binnen onze Radio Columbus-reeks als deze. Onder de noemer Labeldag bieden we je immers een avontuurlijke concertavond met muziek uit de hele wereld. Drie bands en muzikanten staan op het programma: Osman Martins, Lara en Ialma. »

Marieke Dermul »

European Citizen Popsong
23/1/2018

Ook als jonge theatermaker uit Brugge, Vlaanderen en België, ontsnap je niet aan de Europese context. De debatten en vragen rond de toekomst van dit Europa zijn weer stevig opgelaaid. Tijd om het Europa van vandaag eens met een frisse blik onder de loep te nemen. »

Comp.Marius »

de schpountz
28/1/2018

De bruiloft van Figaro wordt 'de schpountz'. Comp. Marius is een vaste gast bij Cultuurcentrum Brugge. Het gezelschap vertaalt en bewerkt zowel klassieke toneelteksten als romans en vertoont daarbij een voorkeur voor de betere komedie. Hun repertoire is uitgebreid en gevarieerd. In Brugge presenteren ze de Schpountz van de bekende Franse schrijver, regisseur en filmmaker Marcel Pagnol, schrijver van onder meer Topaze. »

Eriksson Delcroix & Sun*Sun*Sun Orkestra »

concert
31/1/2018

Rasmuzikant Bjorn Eriksson speelde bij bands als Zita Swoon en Admiral Freebee. De bevallige Nathalie Delcroix is vooral bekend als zangeres van Laïs. Sinds enkele jaren vormen ze samen het mooiste countrykoppel van Vlaanderen. »

Eddy et les Vedettes »

Chansons Fatales
4/2/2018

Dit programma vormt een innemende ode aan de duivelse dames van het Franse lied. Juliette Gréco, France Gall, Françoise Hardy, Jane Birkin en andere Brigitte Bardots deden ontelbare harten op hol slaan. Zij betoverden niet alleen hun fans, maar vaak ook hun mannelijke collega’s. »

Les Boukakes »

concert
8/2/2018

Les Boukakes, een samentrekking van de twee meest vaak gebruikte racistische scheldwoorden, is raïrock recht voor de raap! De band vertegenwoordigt de ideale mix tussen Oosterse en Westerse invloeden en staat garant voor een Mediterraans feest om 'U' tegen te zeggen. »

Soviet Grass + Black Roses »

Daverend/Unplugged
16/2/2018

Soviet Grass brengt rock zoals rock hoort te zijn: vaak vunzig en vuil, met een pompende, groovy en af en toe psychedelische sound. De band maakt gebruik van de clichés uit het genre, maar zonder goedkoop of gratuit te klinken. Hun songs komen altijd zeer netjes op hun pootjes terecht. Ze spelen heerlijke warme bluesrock die doet denken aan onder meer The Black Keys. De groep tourde vorig jaar nog met Balthazar door Europa en is stilaan klaar om de rest van de wereld te veroveren. »

Guido Belcanto »

Liefde & Devotie
24/2/2018

Liefde en devotie, deze woorden drukken op perfecte wijze uit hoe Belcanto zijn muzikale roeping belijdt. Zijn liedjes getuigen van een diepgewortelde genegenheid voor de zogenaamd 'onfortuinlijken', voor mensen met een eenzaam en gebroken hart, voor mensen die net de andere kant opkeken toen het geluk voorbijkwam. »

The Infamous Roots Rielemans Family Orchestra »

Time Of Day
2/3/2018

Verwacht je aan een onderhoudende, uitermate swingende, bijwijlen pakkende, zowaar leerrijke, alleszins prettig gestoorde en vooral onvergetelijke muzikale avond. Rielemans is een formidabele bundeling van songschrijftalent, instrumentbeheersing en tientallen jaren podiumervaring, en bovenal, hier staan geen vijf individuen, maar één hechte familie. »

Vezpa »

From Memphis to Liverpool
4/3/2018

De energieke band Vezpa voert je mee op een hobbelige trip langs de rock ’n roll uit de Sun Studio in Memphis, via de havenkroegen van Liverpool naar het tijdperk van de Flower Power. Met vermakelijke anekdotes, een authentiek instrumentarium, bijpassende outfits en unieke geluidsfragmenten brengen zij de aanstekelijke popmuziek uit die bruisende muzikale decennia opnieuw tot leven. »

Randy Newman »

Dark Matter Tour
5/3/2018

CONCERT RANDY NEWMAN AFGELAST We kregen zonet het nieuws te horen dat het geplande concerten van Randy Newman in de Stadsschouwburg op 5 maart niet kan doorgaan. Randy Newman wordt binnenkort geopereerd aan de knie en zal daardoor de volgende maanden geen concerten kunnen spelen. Tickethouders krijgen zo snel mogelijk meer informatie in verband met aangekochte tickets. »

Bob de Moor, Myrddin, Bart Maris e.a. »

Impressies van Spanje: Federico Garcia Lorca
10/3/2018

Federico García Lorca (1898-1936) is de meest vertaalde Spaanse auteur en wordt door velen gezien als de grootste dichter die het land heeft voortgebracht. Zijn werk is doordrongen van de rijke Andalusische cultuur van flamenco en zigeuners. Lorca’s muzikale en ritmische taal weerspiegelt dit. Zijn werk is ook een evocatie van de kindertijd en de natuur. De thematiek van liefde en dood loopt als een rode draad doorheen zijn oeuvre. »

I Muvrini »

Luminelli
15,16/3/2018

Met een bijzondere mix van levenslust, strijdbaarheid, sociale bewogenheid, idealisme en diepgewortelde melancholie, groeide de groep rond de broers Alain en Jean-François Bernardini uit tot de beroemdste groep uit Corsica en allicht, na Napoleon, zowat het bekendste exportproduct van dit zuiderse eiland. »

Vikings On Bicycles + Cold Saturday Night »

Daverend/Unplugged
17/3/2018

Vikings On Bicycles is een muzikale trip rond songs van Noël Van Oyen in samenwerking met Philippe Lefief van de Bear Cave Studio. Deze trip vertaalde zich in een cd waar heel wat Brugse muzikanten aan meewerkten: Henk Van Hee, Jan Van Acker, Youri Slabbinck, Julian Alcock, Gino Claeys, Geeraard De Groote en Peggy Slingeneyer. Welke gasten er precies mee komen, houdt Noël nog even geheim. Vast staat dat de Vikings deze avond niet alleen met de fiets komen, maar het voor de gelegenheid ook nog eens akoestisch doen! »

Vlaams Radio Koor en de solisten van Brussels Philharmonic »

Méli Mélo Mon Dieu! Chansons à bicyclette
18/3/2018

Gewapend met een flinke dosis humor en een stevige portie nostalgie, keren het Vlaams Radio Koor en chef-dirigent Hervé Niquet terug naar de Franse jaren 50 en 60. Met een mand vol hits uit de Franse chanson- en operette-encyclopedie en guitige liedjes uit het volkse cabaretrepertoire, flaneren zij over de scène van de Stadsschouwburg alsof het de Jardin des Tuileries betreft. »

Helder Moutinho »

O Manual Do Coraçao
23/3/2018

Dichter en performer Helder Moutinho is een van de belangrijkste fado stemmen en vertegenwoordigt de sterkste wortels van de fado. Met zijn krachtige stem en emotionele diepgang is Helder het bewijs dat ‘saudade’-melancholie en verdriet- alleen, te min zijn om fado te omschrijven….want fado is het echte leven. Helder neemt dan ook een bevoorrechte plaats in, in de wereld van de fado en de Portugese muziek in het algemeen en wordt algemeen erkend als een van belangrijkste fadistas van de 21e eeuw. »

Compañía Antonio Molina 'El Choro' »

Aviso: Bayles de Jitanos
24/3/2018

Dat Antonio Molino 'El Choro' voorbestemd was voor flamenco stond in de sterren geschreven. Hij is geboren en getogen in Andalusië, de bakermat van het genre. Als zoon van de bekende acteur en flamenco-danser Antonio Molina zit de dans en de muziek hem in het bloed. Na een intensieve opleiding bij grootmeesters als Javier Latorre, Israel Galván en Rafael Campallo, toerde hij de wereld rond in voorstellingen van Manuela Carrasco, Javier Barón en Vicente Amigo. Met Aviso: Bayles de Jitanos waagt hij zich aan zijn eerste eigen creatie. »

Rodrigo Leão & Scott Matthew »

Life Is Long
30/3/2018

De Portugese muzikant Rodrigo Leão was één van de drijvende krachten achter het, in de jaren negentig, zeer geliefde ensemble Madredeus. Scott Matthew is een Australische singer-songwriter die ondertussen al geruime tijd vanuit New York werkt. Wat op het eerste zicht een onwaarschijnlijke ontmoeting leek, was er in feite één die onvermijdelijk was. »

Stef Bos »

Kern
8/4/2018

Het onzingbare willen zingen, het onzegbare willen zeggen, het onverklaarbare willen verklaren, alles niet kunnen en het toch doen. Dat vormt de kern van de nieuwe verzameling songs van publiekslieveling Stef Bos en zijn band. De nummers werden op cd gezet en vormen de basis van een nieuwe theatervoorstelling, waarin hij je ook verwent met enkele klassiekers uit zijn repertoire. »

Transcoder + Ozium »

Daverend/Unplugged
13/4/2018

Transcoder mocht zowel in 2011 als in 2012 het heilige podium van de AB in Brussel op. Eén keer als voorprogramma van Arid en één keer als ‘Poulain’ voor Studio Brussel. Onder het toeziend oog van Luc Van Acker brachten ze een EP uit, maar na een rits concerten in België werd het in 2015 stil rond de band. Zanger en oprichter Jan Van Acker vond het tijd om te herbronnen. Gitarist/songwriter Jonathan Veriez kon Van Acker inspireren om nieuwe zanglijnen en teksten op papier te zetten. Even later vervoegde drummer Stan Van Acker (zoon van) het tweetal. Dit alles resulteerde in een reeks nieuwe songs die je kunt ontdekken tijdens Daverend. »

diverse artiesten »

Brugotta Tribute - Madonna
14/4/2018

Dit seizoen palmen verschillende generaties Brugse muzikanten de Stadsschouwburg in om hulde te brengen aan niemand minder dan de onbetwiste koningin van de popmuziek: Madonna. 2018 is het jaar waarin deze controversiële popdiva met oneindig veel wereldhits op haar palmares, de kaap van de zestig rondt. Ook dit keer kunnen we rekenen op de juiste noten van Steven van Havere en Metronoom. Verschillende Brugse muzikanten geven hun eigenzinnige interpretaties van het tijdloze oeuvre van Madonna. »

Dutch Swing College Band »

100 Years of Jazz!
15/4/2018

Het bekende en toonaangevende Nederlandse jazzorkest Dutch Swing College Band heeft dit jaar iets te vieren. Muziekkenners gaan er immers algemeen van uit dat de jazz een goede eeuw geleden werd ‘uitgevonden’. Echt zeker is deze historische redenering allicht niet, maar voor muzikanten die zich graag laten verleiden door improvisatie, is eigenlijk elke redenering reden genoeg om eens stevig muzikaal te feesten. »

Raketkanon plays Oldboy »

Cult!Live
20/4/2018

MOOOV Filmfestival, Cactus Muziekcentrum, Het Entrepot en Cultuurcentrum Brugge slaan de handen opnieuw in elkaar voor de derde editie van Cult!Live. Het principe is even eenvoudig als aantrekkelijk: een artistiek uitdagende band componeert een nieuwe soundtrack bij een cultfilm. Het geheel wordt live gespeeld in de Brugse Stadsschouwburg. Voor deze editie maakte Raketkanon een nieuwe score voor de Zuid-Koreaanse cultprent Oldboy. »

BEUK + Straitjacket »

Brugotta Club
20/4/2018

BEUK staat voor Belgische hardrock & roll. Rechttoe, rechtaan, mét teksten die ergens over gaan. Dit drietal bouwt een stevig swingende muur à la Motörhead, Triggerfinger, Datsuns, Peter Pan of Speedrock. BEUK kiest daarbij resoluut voor Nederlandstalige nummers in de traditie van Stijn Meuris, Hugo Matthysen, De Mens en The Scene met thema’s als ‘de koers, feest vieren en mooie meisjes’. »

Brussels Jazz Orchestra & Tutu Puoane »

We have a dream
21/4/2018

Martin Luther King had een droom, maar die was helaas van erg korte duur. Zowat 50 jaar geleden werd hij brutaal vermoord. Brussels Jazz Orchestra herdenkt zijn dood en zijn droom met een muzikaal project rond mensenrechten. »

WAcKo 2018 »

festival vóór en dóór Bruggelingen
27,28/4/2018

Het jaarlijkse festival WAcKo verzamelt Brugse bands op de Burg (onder de bomen). Een festival vóór en dóór Bruggelingen, waarin lokaal talent de plaats krijgt die ze verdient. Op de Burg, in het midden van hartje Brugge, hopen ze niet alleen het podium maar ook jullie harten te veroveren. Ondersteun lokaal talent en geniet met volle teugen van dit gratis festival! »

STÖRDT »

aMAZe ism Cultuurmanagement VIVES Brugge
30/4/2018

Studenten Cultuurmanagement van VIVES Brugge organiseren in samenwerking met Cultuurcentrum Brugge en aMAZe een cultureel gestoorde avond, geheel naar eigen invulling. »

Filip Leupe »

Splinter
4/5/2018

'Splinter' is het geesteskind van Filip Leupe dat de voorbije jaren op zeer kleine schaal evenementen met een hoog experimenteel karakter organiseerde. Tijdens de Week van de Amateurkunsten, verwelkomen we hem als curator en vragen we een splintersessie te organiseren met Brugse artiesten. »

Stedelijk Conservatorium Brugge »

Leerlingenconcert accordeonklas
6/5/2018

Het is stilaan een vaste traditie dat elke editie van Airbag een prélude kent. De 53 leerlingen van de accordeonklas van het stedelijk conservatorium krijgen de eer om ook deze achtste editie letterlijk in gang te trekken. »

The Catatonics & Friends + Named After No One »

Daverend/Unplugged
12/5/2018

The Catatonics, de band rond de Brugse singer-songwriter Filip Huyghebaert, behaalden met hun eigenzinnige americana en alternatieve country songs finaleplaatsen in wedstrijden als Fnac Unsigned Music Talents, het Oostvlaams Rockconcours en de Dranouterrally. Ze wonnen Ten Vrede Talent en Verse Vis waardoor ze in september 2010 de festivaltent van Leffingeleuren mochten openen. Invloeden van M. Ward, My Morning Jacket, Pavement, Great Lake Swimmers en Neil Young zijn nooit ver weg. Voor de gelegenheid brengen ze een aantal speciale muzikale gasten mee! »

Wim Berteloot en Ludo Mariën »

Duplexconcert
18/5/2018

Aan de vooravond van deze achtste editie laten we het accordeon ‘in full force’ over de stad klinken. Met dit doel beklimt accordeonist Ludo Mariën de 365 trappen van de halletoren om samen met stadsbeiaardier Wim Berteloot het accordeon te laten versmelten met de vertrouwde beiaardklanken. »

Airpassage »

accordeons in de stad
19,20/5/2018

Ook deze keer gaat Airbag op veroveringstocht in de kern van de stad. Op zaterdag en zondag palmen we zowel de Burg als de Markt in met een massale invasie van accordeons en accordeonisten. »

Iva Nova + Karl Hlamkin & OgneOpasnOrkestr »

Airbag openingsavond
19/5/2018

Het moest er ooit van komen. De Angelsaksische dominantie van de muziekindustrie heeft lang genoeg geduurd. Nu zijn de Russen aan de beurt. Tenminste als het van de energieke meidengroep Iva Nova of de dampende orkestmeester Karl Hlamkin afhangt. »

Bram Van Weverberg, Stan Maris, Kajetan Kubala, Louis De Backere »

Jonge Wolven
20/5/2018

Gwen Cresens stelde weinig eisen als gastcurator, behalve die ene dan. Deze editie moest een speciale focus richten op jong talent. Om zijn intentie kracht bij te zetten, schoof hij ons een aperitiefconcert voor, waarin hij het podium reserveerde voor een nieuwe generatie beloftevolle accordeonisten. »

Orquesta Tipica Belgica »

tango
20/5/2018

Op een accordeonfestival dat zichzelf respecteert mag ook de bandoneon niet ontbreken. En, wie bandoneon zegt, neemt ook meteen tango in de mond. Het idee voor de Orquesta Tipica Belgica, bestaande uit vier bandoneons, een piano, contrabas en een strijkerssectie van minstens vier violen, ontstond tijdens een ontmoeting tussen curator Gwen Cresens en contrabassist Kay Sleking. »

Maurizio Geri Swingtet + Jan De Smet »

monumentenzorg + Swing Manouche all'italiana
22/5/2018

Speciaal voor Airbag brengt Jan De Smet een eerbetoon aan o.a. Wannes Van de Velde, Derroll Adams, Drs.P , Georges Brassens, … maar ook nog levende artiesten zoals Richard Thompson en Joop (Jaap) Visser (Fisher) passen wonderwel in dit programma. Het vervolg van de avond is van een al even monumentaal gehalte en zal zowel de liefhebbers van de swingstijl van Django Reinhardt, als de fanaten van de Italiaanse mellow jazz in de lijn van Paolo Conte, weten te boeien. »

Aranis »

Smells like Aranis
23/5/2018

Dit klassiek geschoolde ensemble geldt al bijna vijftien jaar als één van de actiefste voortrekkers van de nieuwe Belgische muziek. Doorgaans specialiseert Aranis zich in vertolkingen van eigentijds klassieke muziek en de uitvoering van nieuw werk van Belgische componisten. Met dit programma gooien ze het roer echter stevig om. »

Gwen Cresens Quartet + Brussels Chamber Orchestra o.l.v. Michel Bisceglia »

Curator Night
24/5/2018

2018 is nu al een feestjaar voor Gwen Cresens. Zijn eerste solo-cd samen met het Brussels Philharmonic werd zeer goed onthaald in binnen- en buitenland. Hij richtte een nieuw kwartet op met drie fantastische jazzmuzikanten en dit komt hem zeer goed uit als toevallige gastcurator van zijn geliefde Airbagfestival. »

Jozef Sercu en Koor X »

volksmuziek
25/5/2018

Vrijdagavond, het weekend lonkt. Wat is er beter om 'in the mood' te komen dan een uurtje ongedwongen zingen? Met fijne mensen, in een typisch Brugs café. Jozef Sercu hitst de boel op met zijn warmbloedige accordeon en een pak volksliedjes die iedereen kent. Samen met Koor X zingen we meerstemmig en uit volle borst. Een perfecte opwarmer voor Viva Dalida … »

L'Orchestre Dalidadaïste »

Viva Dalida!
25/5/2018

Als acterende Miss Egypte vertrok zij op een mooie kerstavond naar Parijs. Zij bracht naast een intrigerende culturele cocktail ook de disco naar Frankrijk (samen met CloClo) en groeide uit tot het icoon van de glitterige kunst/kitschgeneratie van de jaren 70. Naast onsterfelijke hits, zoals Ciao Ciao Bambino, Je suis Malade , tekende Dalida ook voor een onnavolgbare versie van de oerklassieker J’attendrai. »

Panienki »

Slavische muziek
26/5/2018

Deze meidengroep is momenteel de actuele sensatie van de levendige muziekscene in de Noord-Franse metropool Rijsel. Vijf vrolijke dames met heel uiteenlopende achtergronden richten hun muzikale pijlen op een breed en regionaal erg verspreid repertoire met Centraal-Europese, Latijnse en Franse inslag. »

Philippe Thuriot, Rony Verbiest, Ivan Smeulders, Mike Smeulders, Toeac, Anne Niepold, Gwen Cresens »

Duo Night
26/5/2018

De voorbije decennia ontwikkelden verschillende professionele accordeonisten een bijzondere samenwerking als duo. Dit zowel in België als in Nederland. Met deze weelde aan topaccordeonisten op hetzelfde podium is het bovendien niet uitgesloten dat er die avond nog iets moois of onverwacht ontstaat. »

Adriano Cominotto & Pieter-Jan De Smet »

Winterreise
27/5/2018

Het blijft een bizarre afwijking van sommige rockmuzikanten om niet te kunnen ontkomen aan de verleidelijke lokroep van de klassieke muziek. Het overkomt blijkbaar ook accordeonist Ad Cominotto en zanger/muzikant Pieter-Jan De Smet. Zij delen geregeld het podium en ontdekten daar bij toeval hun gezamenlijke liefde en bewondering voor de liederen van Schubert. »

Wim Claeys en zijn schuune bende + Variomatic »

Bol Musette
27/5/2018

Airbag laat in de tuin van het Volkskundemuseum het volkse caféleven van weleer herleven. Zowaar met een krulbolling Brugse stijl, voorzien van muzikale begeleiding. Terwijl de ‘opzetters’ en de ‘stekkers’ hun fijne motoriek met elkaar meten, zorgen Wim Claeys en zijn Schuune Bende, samen met de groep Variomatic voor de gestroomlijnde krulling van de bollen. »

Wör »

Back to the 1780's
27/5/2018

Deze groep omschrijven als een Vlaamse folkband is misschien wel wat kort door de bocht. Wör legt zich immers toe op wereldmuziek op basis van Vlaamse achttiende-eeuwse melodieën en giet die in hedendaagse arrangementen. »

Osama Abdulrasol Quintet »

Jedid
28/5/2018

Met zijn magische spel op de ‘qanun’ vormt Osama Abdulrasol al enkele decennia een exotische verrijking voor de Belgische en internationale muziekscène. Hij werkte samen met o.a. Goran Bregovic, Roby Lakatos, Tom Robinson, Wannes Van de Velde, Luc de Vos, het Vlaams Radio Orkest en zelfs Les Ballets C de la B. »

Astrid en Sofie »

Magic Mirrors Matinee
29/5/2018

Astrid en Sofie nodigen je uit voor een gezellige meezingmiddag. Zij begeleiden de zangstonde met een bijzondere combinatie van accordeon en trompet. Het repertoire bestaat uit een brede waaier aan internationale amusementsmuziek. »

A Little Bra Band »

Americana
29/5/2018

Bereid je voor op een pittige mix van akoestische Americana, country, bluegrass, western swing en misschien ook enkele vroege sporen van rock en rockabilly. De prairie van het repertoire blijkt bijzonder uitgestrekt: zowel klassiekers van Hank Williams, Bill Monroe of Ralph Stanley passeren de revue. »

Jo Arend Combo »

Magic Mirrors Matinee
30/5/2018

Volledig in de geest van de Franse dag, brengt het Jo Arend Combo een bijzondere ode aan Edith Piaf, samen met zangeres Vera Dobbelaere. »

Les Couteaux Twist »

Twist à la Française
30/5/2018

Enkele vertegenwoordigers van de nieuwe generatie Franse rock creëerden een gelegenheidsformatie die de gloriedagen van de Franse twist opnieuw tot leven brengen. Tijdens Airbag ontketenen zij voor het eerst hun twistende duivels op een Belgisch podium. Een dansavond op het scherp van een knipmes met het kwaliteitslabel Laguiole. »

Roberto’s Live Band »

Magic Mirrors Matinee
31/5/2018

Roberto’s Live Band zet de traditie verder van de oude Brugse balorkesten uit de tijd van Roger Danneels. Robert De Ketelaere, zelf oud-leerling van Roger Danneels, kan terugblikken op een lange carrière als muzikant bij o.a. De Metro Show Band, Benny Scott en The Big Ben. »

Trobalkanska + Anavantou »

Catalaanse rumba en Braziliaanse forro
31/5/2018

Het muzikale collectief Anavantou vormt een explosieve kruisbestuiving van Braziliaanse en Belgische muzikanten met een voorliefde voor de feestelijke Braziliaanse forro-traditie. Een muziekstijl die vooral in het Noordoosten van Brazilië erg populair blijft en de motor vormt voor een levendige folklore tijdens volksbals en dansfeesten. »

Bruno Raemy Quartet »

Magic Mirrors Matinee
1/6/2018

Deze accordeonist is afkomstig uit Schwarzsee en beoefent een muziekstijl die vooral populair is in Zwitserland, Oostenrijk en Tirol. Bovendien is er in dit kwartet een gastrol weggelegd voor Bruggeling Kris Jonckheere, eveneens een oud-leerling van Roger Danneels. »

Amariszi + La Panika »

balkanmuziek
1/6/2018

De Nederlandse band Amariszi ontwikkelde een unieke Balkansignatuur waarin ook pop, reggae en swing harmonieus versmelten. Wat volgt, is een blij weerzien met één van de groepen uit de vroegste edities van Airbag. »

Boom'n Van De weireld »

Magic Mirrors Aperitief
2/6/2018

Wereldmuziek uit West-Vlaanderen? Het kan! De groepsleden van Boom’n Van De Weireld vonden elkaar in de voedzame polderbodem van de Westhoek. Zij zingen in het Frans-Vlaams, het West-Vlaams, het West-Frans, het Neder-Vlaams, het Vlaams Frans, eventueel ook in het Nederlands en op eenvoudig verzoek zelfs in het Nederwestfransvlaams. »

Rumbaristas + Lalala Napoli »

rumba en tarantella
2/6/2018

Rumbaristas legt zich toe op alternatieve wereldmuziek in een mix van Catalaanse rumba, Siciliaanse tarantella, met stevige snuiven ska, reggae en cumbia, overgoten met een kruidige Balkansaus. Lalala Napoli richt de accordeonknoppen op een ongeremde koers naar een stomend en hartverwarmend 'bal napolitain'. »

Les Invités »

Magic Mirrors Aperitief
3/6/2018

Op zondag presenteert Elke De Meester haar gloednieuwe trio Les Invités met Joachim Wannyn op gitaar en zang en Quinten De Vlaeminck op contrabas. De drie delen de liefde voor het Franse chanson en de musette en zullen je charmeren met bekende en minder bekende pareltjes. En, dansen mag! »

Don McLean »

Botanical Gardens
16/10/2018

Eerder dit jaar pakte countrylegende Don McLean uit met zijn negentiende studioalbum. Botanical Gardens laat een misschien minder bekende reflecterende kant zien van deze rasartiest. Intimiteit vormt de kern, met Don die persoonlijke liedjes brengt die terugblikken op een rijk leven. Op dit nieuwe album, het eerste in acht jaar, bewijst Don opnieuw zijn talent om tijdloze songs te schrijven. Het album vormt een bijzondere mix van Americana, folk en rauwe rock. »

Luka Bloom »

Refuge
18/11/2018

Gewapend met zijn akoestische gitaar en unieke stem steekt Bloom elk publiek in zijn achterzak. Soms klinkt het alsof er een veelvoud aan gitaristen op het podium staat. Met de combinatie van dat intrigerende gitaargeluid en zijn interessante songkeuze met boeiend eigen werk en zorgvuldig uitgekozen covers, staat hij garant voor een grootse concertavond. »

K's Choice »

Love = Music Tour 2018-2019
4/12/2018

K’s Choice, de band rond broer en zus Sarah en Gert Bettens is meer dan ooit terug van weggeweest. Na een zeer geslaagde passage in het populaire programma Liefde Voor Muziek in het voorjaar gaat de band dit seizoen weer de theaters in. Wie hen een beetje kent, weet dat ze naast stevig werk ook de zalen kunnen inpalmen met zeer intieme sets. »