Cultuurcentrum Brugge
Carlo Verfaille

GRYSDE

Het Eenzame Westen
PREMIÈRE
vr 10 jan 25 - za 25 jan 25
vr 10 jan '25
-
za 25 jan '25

Het Eenzame Westen meert aan in Zeebrugge met ‘GRYSDE’, een gloednieuwe locatievoorstelling over vergrijzing aan de kust.

GRYSDE is een verhaal over vergrijzen, maar niet willen vervagen, over ergens landen, maar hopelijk ook aarden, over lokalen versus aangespoelden, over lust versus last, over getijden en alle in- en uitstromen.

Het Eenzame Westen schuimt voor haar nieuwste locatievoorstelling de Vlaamse kust af, daar waar vergrijzing zich het hardst laat voelen. Ze meren een heel jaar aan in Zeebrugge, op zoek naar persoonlijke getuigenissen rond dit universele thema.

GRYSDE wordt meer dan alleen een theatervoorstelling. De verzamelde interviews vormen de inspiratie voor verschillende participatieve trajecten in de Strandwijk van Zeebrugge.

Vijf jonge theatermakers – Emma Deleu, Gust Mestdach, Camille Moreels, Jeanne Veracx en Elise Vervaeke – gaan aan de slag met lokale liefhebbers, zowel op de scene als achter de schermen. Verschillende korte performances worden samengebracht in een begeleide wandeling doorheen de Zeebrugse Strandwijk. Daarnaast komt er een reizende, interactieve installatie waarin je eerste getuige wordt van de verschillende facetten van het centrale thema ‘vergrijzing’.

De performances maken deel uit van het programma van Uitwijken tijdens het laatste weekend van september 2024 in Zeebrugge.

> donderdag 26 september en vrijdag 27 september 2024 om 20.00 uur
> zaterdag 28 september en zondag 29 september 2024 om 14.00 en 16.00 uur 
> De installatie is permanent te bezichtigen tijdens het Uitwijken-weekend, en reist daarna verder naar Brugge en zijn deelgemeenten, en Knokke-Heist. 
> Meer info en reservaties Uitwijken-programma: www.uitwijken.be

GRYSDE wordt gerealiseerd met de steun van Cultuurcentrum Brugge. De voorstelling speelt haar premièrereeks op locatie in Seafront (Zeebrugge), gevolgd door een tournee langs diverse Vlaamse cultuurhuizen.

Credits

concept, tekst en regie: Tom Ternest
interviews: Lucas Derycke en Tom Ternest
tekstcoach: Lara Taveirne
spel: Warre Borgmans, Inge Schaillée, Billie-Joanna Tcheke (stage) en Zeebrugse liefhebbers
coproductie: Cultuurcentrum Brugge, vzw De Batterie, Brugge Plus/Uitwijken, Het Laatste Bedrijf en Cronos Invest
kostuums: vzw De Batterie, een participatief traject o.l.v. Eline Van Herreweghen
licht, geluid en techniek: Mattias Sercu
productieleiding en regieassistent: Camille Moreels (stage)
zakelijk: Maud Verlynde
met de steun van de Vlaamse Overheid en de Tax Shelter-maatregel van de Belgische Federale Overheid
met de enthousiaste medewerking van Zeebrugse gebiedswerkers en vele regionale liefhebbers

GRYSDE, de locatievoorstelling, is een productie van Het Eenzame Westen, Cultuurcentrum Brugge en vzw De Batterie, met de geapprecieerde medewerking van Seafront.
GRYSDE, de installatie en performances, zijn een productie van Het Eenzame Westen, vzw De Batterie en Brugge Plus/Uitwijken, met de geapprecieerde steun van Brugge2030 en Cultuurcentrum Knokke-Heist.