Cultuurcentrum Brugge
Owe Signet, das Wahrzeichen des Moskauer Künstler

[meeuw]

Olympique Dramatique & theater arsenaal / Toneelhuis
wo 29 jan 25 20:00 - 23:00
wo 29 jan '25
20:00 - 23:00
  • wo 29 jan '25
    20:00 - 23:00
    MaZ - Magdalenastraat 27

“We hebben nieuwe vormen nodig. Nieuwe vormen hebben we nodig, en als die er niet komen, dan maar liever niets.” – Konstantin Gavrilovitsj Trepljov

De Meeuw (Anton Tsjechov) is een van de tederste theaterteksten uit de geschiedenis, over een zoekende jeugd met nieuwe ideeën en een oudere generatie die zich daardoor bedreigd voelt. Een komedie in vier bedrijven, zo benoemde Tsjechov het zelf, verteld vanuit het perspectief van drie generaties.

Met [meeuw] wordt voor het eerst een repertoiretekst vertaald én gespeeld in Vlaamse Gebarentaal, door een gemengde cast van dove en horende spelers. De voorstelling beoogt een theatrale ontmoeting met de Vlaamse dovengemeenschap; tussen mensen onderling, dichtbij elkaar levend, maar toch gescheiden door een taalbarrière.

> voorstelling in Vlaamse Gebarentaal, Nederlandse boventiteling voorzien

Over Olympique Dramatique 
Olympique Dramatique werd in 1999 opgericht door Tom Dewispelaere, Ben Segers, Stijn Van Opstal en Geert Van Rampelberg als autonoom spelerscollectief. Sinds 2006 is het gezelschap als maker verbonden aan Toneelhuis (Antwerpen). Olympique Dramatique werkt met wisselende en wederkerende spelers, gaat samenwerkingen aan met andere collectieven of stelt zich ten dienste van begeesterende regisseurs met urgente verhalen – steeds vertrekkende vanuit de toneelspeler.


Over theater arsenaal
theater arsenaal, gevestigd in Mechelen, is een open theaterhuis die haar producties aanwendt als plaatsen van onderhandeling, deelnemen en deelhebben. LAZARUS is het huisgezelschap van theater arsenaal. Daarnaast zijn ook Het Kwartier, Junior Mthombeni en Aurelie Di Marino medespelers in hun artistieke werking. Met zijn wortels in een traditie van genereuze vertelkunst, wil theater arsenaal zich profileren als broedplek voor groei, ontmoeting en samenwerking.

Credits

regie: Stijn Van Opstal
naar: De Meeuw van Anton Tsjechov
bewerking: Stijn Van Opstal, Scarlet Tummers, Tom Dewispelaere en Francis Geeraert
vertaling naar VGT: Diane Boonen, Sam Verstraete, Hilde Verhelst e.a.
spel: Yousra Boukantar, Sofie Decleir, Tom Dewispelaere, Lobke Leirens, Lut Reysen, Willy Thomas, Serge Vlerick e.a.
dramaturgie: Scarlet Tummers
met de medewerking van DovenActie regio Brugge
decor: Damiaan De Schrijver en Stijn Van Opstal
licht: Frank Hardy
kostuums:
Monique Van Hassel
regieassistent:
Francis Geeraert
met de steun van:
Silence Radio, KU Leuven (Toegepaste Taalkunde), Literatuur Vlaanderen, de Tax Shelter-maatregel van de Belgische federale overheid, Look@Leo en Nationale Loterij