Cultuurcentrum Brugge
Koen Bauters

Lamento 1945

Wim Opbrouck en Ron Reuman
di 6 mei 25 20:00 - 21:30
di 6 mei '25
20:00 - 21:30
  • di 6 mei '25
    20:00 - 21:30
    Koninklijke Stadsschouwburg - Vlamingstraat 29
Lamento 1945 raakt je door de melancholische pracht van Opbroucks muziek en woorden en de indrukwekkende beelden van Stefan Vanfleteren.

Wim Opbrouck en Ron Reuman creëren verder op het ritme van iconische producties als Ik val, val in mijn armen, We shall overcome en Ik ben de walvis. Lamento 1945 is een rouwklacht en een gezongen boodschap van hoop. Hoop die voortspruit uit de herdenking van het einde van een wereldoorlog en tegelijk de klacht tegen elk gewapend conflict en de duistere krachten die aan de basis liggen. Het is hun persoonlijke, kleine druppel op die veel te hete plaat. Lamento 1945 raakt je met de melancholische pracht van Opbroucks muziek en woorden, gecombineerd met de indrukwekkende fotografie van Stephan Vanfleteren.

Wat is het belang van herdenken wanneer ‘de mens’ tegen wil en dank blijft oorlog voeren? Wat is het belang van geweldloos verzet? Wat is het belang van protest? Waarom zingen wij? We zingen omdat het nooit stil mag blijven. We zingen omdat het moet. We zingen omdat we niet anders kunnen. En misschien zingen we vooral om onszelf moed in te zingen, om hoopvol uit te kijken naar de dag waarop de overwinning gevierd wordt van de democratie en het humanisme op de ‘duistere krachten’ van de dictatuur en het fascisme. Dat is het belang van herdenken. Omdat wij nooit mogen vergeten wat was. Nooit mogen blind zijn voor wat is. Omdat wij niet mogen slaapwandelen naar de volgende catastrofe.

Credits

Lamento 1945: Wim Opbrouck (piano en zang), Ron Reuman (percussie), Gianni Marzo (gitaar en zang), Axl Peleman (contrabas en zang), Leen Diependaele (multi-instrumentalist, zang), Stephan Vanfleteren (fotografie)