Cultuurcentrum Brugge

Medewerkers in de kijker

Cultuurcentrum Brugge bracht dit weekend de jongerenproductie ‘Aan tafel!’ in de Koninklijke Stadsschouwburg. Voor de gelegenheid richten wij de spot op de twee collega's die dit alles achter de schermen mogelijk maakten.

‘Aan tafel!’ 

We treffen Lore Missine (programmator school- en familievoorstellingen) en Liesbet Cartreul (productie coördinator circus en muziek) aan tijdens hun lunchbreak op één van de laatste repetitiedagen. Sinds begin september komen de dames wekelijks samen met een groep 16- tot 18-jarige jongeren uit verschillende Brugse scholen met als doel een eigen theaterproductie maken én die uiteindelijk live spelen voor een volle zaal.


Wij zijn eens benieuwd vanwaar het idee komt om zelf een voorstelling in elkaar te steken en hoe dit verloopt van begin tot eind.

Lore: “We kregen enkele jaren geleden de feedback dat er in de Brugse theaterwereld niet veel was waar jongeren uit de laatste graad van het middelbaar de kans krijgen om deel uit te maken van een productie. Er zijn wel Brugse gezelschappen die nu meer en meer jongeren willen engageren, maar die zijn niet enkel en alleen op jongeren toegelegd. We willen iedereen de kans geven om gratis deel te nemen en ervaring is niet vereist. Meer nog, het is net belangrijk dat hun frisse ideeën en blik op de wereld in de voorstelling geïntegreerd zijn. We zijn er als Cultuurcentrum voor alle Bruggelingen en zeker voor jongeren. Cultuurcentrum Brugge wil dat jongeren niet alleen komen kijken, maar ook zelf deelnemen aan cultuur en cultuur mee vorm kunnen geven. In dit project komt het allemaal mooi samen.”

Professionele theatermaker ingeschakeld

Liesbet: “Uniek is ook dat we een professionele theatermaker inschakelen voor de productie. De omkadering die we voorzien maakt dat het een volwaardige ervaring voor de jongeren is. We contacteren alle scholen en die verspreiden op hun beurt de oproep bij de leerlingen van het vijfde en zesde middelbaar. Zo hebben we gemiddeld 15 deelnemers zodat de groep niet te groot is en elke stem aan bod kan komen. We starten in september met de eerste brainstorm en dan volgt er een lang proces van improviseren. Vanaf januari komt alles in een stroomversnelling en repeteren we elke maand.”


Ondertussen is dit al de vierde editie van het jongerenproject dat het duo in goeie banen leidt. Het is voor hen heel erg leuk en boeiend om te doen en net daarom zetten de enthousiaste dames er graag een heel jaar lang hun schouders onder, bovenop hun andere reguliere werk.

"Fijn om die gasten te zien evolueren" 

Lore: “We verdelen de taken zoals ze langskomen. De repetities doen we samen. De communicatie nam Liesbet dit jaar vooral op zich, net als het opvolgen van de ticketverkoop. Ik keek dan voor rekwisieten, de afspraken met onze theatertechniekers en de administratie voor theatermakers zelf. Voor mij is het fijn om die gasten te zien evolueren. In het begin zijn ze schuchter maar op de duur groeien ze naar elkaar toe. Ze durven meer en we zien ze echt openbloeien. Nu naar het einde toe voel je ook die spanning om voor het eerst live een voorstelling te spelen voor publiek. Het is een tijdsintensief project maar het geeft ook veel voldoening. Ik vind het ook leuk om enkele jongeren die aan ons project mee gedaan hebben verder te volgen en hen zowel professioneel als in amateurgezelschappen te zien spelen.”


Liesbet: “Je werkt met een groep die elkaar niet kent naar een eindproduct toe. Dat geeft een binding en zorgt voor vriendschap. Wat de jongeren van zichzelf geven en erin steken is prachtig om te zien. De vindingrijkheid en fantasie die uit de improvisaties komt is bijzonder. Er komen echt pakkende dingen vanuit hun leefwereld. Het is voor ons waardevol dat ze iets durven in de groep gooien en verder in het stuk verwerken. We kijken er al naar uit om een nieuwe oproep te lanceren voor het jongerenproject volgende jaar. Dus als je kinderen hebt of mensen kent uit die leeftijdsgroep, dan zijn ze zeker altijd welkom!”